De som jobbar med grundförstärkningen i Gamla stan måste vaccineras mot hepatit och stelkramp. Foto: SVT

Hus i Gamla stan sjunker – riskfyllt arbete att renovera

Uppdaterad
Publicerad

Flera byggnader i Gamla stan sjunker sakta men säkert eftersom grunden inte är förankrad i berget under sjöbotten. Det är ett stort – och inte riskfritt – projekt att förstärka husgrunderna för att stoppa processen.

Rakt utanför tunnelbaneentrén i Gamla stan ligger kvarteret Daedalus med hus från 16- och 1700-talen. Grunden vilar på en konstruktion av träpålar med en rustbotten ovanpå och sedan sten.

Men träet har ruttnat och det har uppstått sättningar i husen, som behöver en ny, stabilare grund, där pålar med stålkärna gjuts fast i berget. Så nu borras det för nya pelare, och i borrhålen hittar man lite allt möjligt.

– Här är en liten benbit. Benbitar hittar vi i varenda pipa som vi borrar i, så det måste ligga hur mycket skelett som helst här under. Och här har vi en käke, kanske från en häst, säger Gunnar Fjellström.

– På 1600-talet grävde man ner gamla rester i källaren, plus att den här delen av Gamla stan hade gamla slaktar- och fiskarbodar så det är mycket ben här, säger Svante Ekesiöö, projektchef på Skanska.

LÄS MER: 1700-talsbodar dök upp i Slussen

Måste vaccineras

Alla de här skelettdelarna skulle kunna innebära en smittorisk, därför vaccineras de som jobbar med att renovera källargrunden.

– Vi har sprutor mot hepatit A och B och mot stelkramp, det har alla fått som jobbar här nere, säger Svante Ekesiöö.

Delar av husgrunderna i kvarteret förstärktes under 1970-talet, men sättningarna i husen har fortsatt och nu blir det en större renovering.

– Träpålarna rör på sig på grund av landhöjningen och med åren har de nu ruttnat så vi har fått sättningar i husen, vilket innebär att vi först kommer grundförstärka fastigheten. Därefter blir det stambyte och fasad- och fönsterrenovering, berättar Ulrika Bask, fastighetsingenjör på Stadsholmen.

Totalt väntas arbetet kosta 260 miljoner kronor och ta mer än fyra år.

Många utmaningar

Renoveringen innebär många utmaningar. Gamla stans trånga utrymmen gör det till exempel svårjobbat.

– Vi är ju alldeles bredvid tunnelbanan så det är väldigt mycket folk som rör sig runtomkring där vi jobbar. Vi har utbildat alla våra yrkesarbetare som flaggvakter, så när vi får transporter har vi en flaggvakt som hindrar folk från att bli överkörda, säger Svante Ekesiöö.

En annan utmaning är att många av hyresgästerna bor kvar i sina lägenheter under grundförstärkningsarbetet. Bland annat blir trapphuset dammigt och det bullrar i fastigheten när det jobbas.

– Ibland blir det något strömavbrott – planerat förhoppningsvis – och vattenavstängningar, och det är förstås påfrestande. Men de boende får i alla fall en hyresreduktion som lite plåster på såren. För de som är hemma på dagarna fnns det också en lägenhet på Stora Nygatan dit man kan gå om man vill ha lugn och ro, säger Ulrika Bask.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.