Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett nytt koncept, och nya koncept blir ofta kritiserade”, säger Katarina Liljestam Beyer, vd Colive.

7 000 för rum i kollektiv – hyresnämnden prövar tvist om överhyra

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Colive har som affärsidé att hyra ut rum i kollektivboende men kritik har väckts för att det är för dyrt. Ett rum på sju kvadratmeter kan kosta 7 000 kronor att hyra.  Nu undersöker Hyresgästföreningen om de kan driva en process mot företaget.

Ett ärende ska snart upp i hyresnämnden då en tidigare hyresgäst genom ett företag begärt att få tillbaka det som hyresgästen anser är överhyra, rapporterar Hem och Hyra.

Nu vill också Hyresgästföreningen undersöka om de kan göra något åt saken. Manfred Klint, gruppchef förhandling på Hyresgästföreningen, tycker att hyresgästerna borde betala ungefär hälften så mycket som de gör.

– Jag har tittat på hur lägenheterna som man delar på hyrs ut och hur de är förhandlade från början – och utifrån hur stor del i den man har, har jag kommit fram till en ungefärlig rimlig hyra för respektive rum.

Oeniga om värdet

Colives vd Katarina Liljestam Beyer menar att hyran ligger på den här nivån eftersom det är nyproduktion och att rummet bara är en del av den yta man får tillgång till. Dessutom ingår el, möbler, städning och hemförsäkring i hyran. Hon menar att det sociala är en viktig del av boendet.

– Vill man inte utnyttja de gemensamma ytorna eller umgås med sina rumskamrater kan jag förstå att man inte tycker det är värt 7 000 kronor, säger hon.

Men Manfred Klint håller inte med.

– Jag tycker det tas alldeles för mycket betalt även för de nyttorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.