Fastighetsborgarrådet lämnade på torsdagen över kontraktet till bostadsrättsföreningens ordförande. I videon kan du se vilket kvadratmeterpris hyresrätterna i Västertorp såldes för vid ombildningen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Hyresrätter har blivit bostadsrätter i Västertorp

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen överlät Familjebostäder 37 lägenheter i Västertorp till medlemmarna i den nybildade bostadsrättsföreningen Lugnet. Ett första steg i Stockholms stads mål att omvandla 2 000 kommunala lägenheter till privata bostadsrätter.

Det är den grönblå majoriteten i Stadshuset som står bakom beslutet att sälja de allmännyttiga lägenheterna.

– Nu får även personer som bor i ytterstaden möjlighet att köpa sina lägenheter, säger Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Husen som omvandlats till bostadsrätter är byggda 1950 och ligger på Terrängvägen. Foto: Pia Heick/SVT

Oppositionen kritisk

Målet är att elva områden där allmännyttan dominerar nu ska få ett mer blandat bostadsbestånd. Men oppositionen i Stadshuset är kritisk.

– Det råder redan brist på billiga lägenheter och det här är hyresrätter som aldrig kommer tillbaka till Stockholms bostadsmarknad, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Nu försvinner lägenheter som många stockholmare skulle ha råd att hyra, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S). Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.