Hyrorna i Stockholms kranskommuner kan stiga

Publicerad

Hyran för en lägenhet i till exempel Sundbyberg kan påverkas av hyran för en liknande lägenhet på Kungsholmen.

Det blir följden av en dom i Svea hovrätt som innebär en utvidgning av ”ortsbegreppet” vid hyressättning, skriver Hem & Hyra på nätet.

I hyreslagen står det att om det uppstår en tvist om en hyra så ska den fastställas till ett skäligt belopp. Hyran ska då jämföras med liknande lägenheter med samma bruksvärde på orten. Och nu menar alltså hovrätten att ”orten” inte behöver vara samma sak som kommunen lägenheten ligger i utan man ska kunna jämföra hyran även med liknande lägenheter i närliggande kommuner,

När det gäller Stockholm med kringliggande kommuner anser hovrätten att de har växt ihop och då ska hyrorna i en fastighet i till exempel Sundbyberg kunna vara jämförbara med liknande lägenheter i Stockholms stad. Det kan innebära högre hyror i Stockholms närförorter och kranskommuner, skriver Hem & Hyra.

– Det är väldigt olyckligt att hovrätten gör den bedömningen. Varje kommun har sin egen skattesats och egna taxor för till exempel vatten, sophämtning och fjärrvärme, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, till Hem & Hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer