– Utredningen ger en inblick i den våldsamma gängmiljön, säger SVT:s reporter Diamant Salihu. Foto: SVT/Johan Hallnäs/TT

Vårbynätverkets ledare döms till 17 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal personer döms för brott som mordförsök, människorov, grova vapen- och narkotikabrott. I dag, onsdag, kom domen i det så kallade ”Encromålet”, ett av de största fallen rörande organiserad brottslighet i landet. Bland de dömda finns den utpekade ledaren för Vårbynätverket samt rapparna Yasin och Haval.

Dom för åtalade i Vårbynätverket

Pinnat inlägg

Långa fängelsestraff för Vårbyledare - Yasin döms till tio månaders fängelse

Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri döms till 17 år och tio månader i fängelse för bland annat försök till mord, människorov och grov narkotikabrottslighet.

- Det är långa fängelsestraff för många av de åtalade personerna, säger SVT:s Diamant Salihu som är på plats i tingsrätten.

Förutom ledaren Chihab Lamouri döms 30-tal personer för allvarlig brottslighet, som begåtts inom nätverket eller haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Ledarens an Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket.

En 28-åring som beskrivs som kapten och högra hand till Lamouri döms till 12 års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök, människorov, rån och grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Fängelsestraff för Yasin och Haval

Rapparen Yasin Mahamoud döms till tio månaders fängelse för förberedelse till kidnappning av en ung artist. Rapparen Haval Khalil får två år och sex månader för medhjälp till kidnappning och rån mot samma artist.

Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri döms till 17 år och tio månader i fängelse. Foto: Polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åklagaren: Funderar på att överklaga till hovrätten

Huvudmannen Chihab Lamour i det grovt kriminella nätverket i Vårby dömdes till nästan 18 års fängelse i tingsrätten för bland annat försök till mord, människorov och grov narkotikabrottslighet.

Kammaråklagare Anna Stråth hade yrkat på livstids fängelse.

- Det är möjligt att det är en fråga som jag kommer att be hovrätten om att pröva, säger hon till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarsadvokaten: Hoppas på mer nyanserad straffmätning

Filip Rydin, försvarsadvokat för Vårbynätverkets ledare, medverkar i SVT:s direktsändning. Han ska träffa sin klient senare i eftermiddag.

- Vi kommer lyfta bevisvärdet till hovrätten, särskilt på ett individuellt plan i vissa åtalspunkter vad gäller Encrochatbevisningen, säger Rydin.

- Tingsrätten har objektivt sett klivit fel i det påstådda mordförsöket och påstådda människorovet, man har inte tagit hänsyn till det regelverk som gäller. Vi hoppas på en mer nyanserad straffmätning i hovrätten, fortsätter han.

Kriminalinspektör Torsten Alm, kommenterar dagens domar och Encrochatbevisningen som målet bygger på.

- I kidnappningen av artisten plockade de av honom en Rolexklocka, fotade den och skickade bild till ledaren nere i Spanien. Då såg vi att bilden var så bra, vi skickade den till NFC och de kunde identifiera en av de tilltalade fingeravtryck på bilden, säger Torsten Alm.

- Det är så bra kameror nu i mobiltelefoner så han kunde inte neka att han varit på plats.

Läs och hör mer om Torsten Alms slutsatser i artikeln nedan.

Ordföranden: Svårt att bevisvärdera

Ordföranden Göran Nilsson, om fängelsestraffet mot  Chihab Lamouri som döms till 17 år och tio månader. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för honom.

- Åklagaren samlade ihop straffvärdet för de samlade brotten. Men bara två av brotten har livstids fängelse i straffskalan, försök till mord och människorov, säger Nilsson.

På grund av att han suttit frihetsberövad med restriktioner dras två månader av på straffet.

- Det har varit svårt, det gäller att vi gör en korrekt bevisvärdering, det har varit svårt att bevisvärdera många av Encromeddelandena, särskilt gällande narkotikahantering, de har varit alldeles för diffusa, säger Göran Nilsson till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rapparen Yasin Mahamoud döms - hör SVT:s reporter Diamant Salihu om dagens domar mot Vårbynätverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Välorganiserat nätverk - haft disciplin som liknar militären"

Ordförande i målet, tidigare lagmannen Göran Nilsson, kommenterar domarna på en presskonferens tillsammans med rådmannen Kian Amraée.

- Det har varit en omfattande rättegång i flera delar. Det är ett mycket komplext mål med svåra bevisfrågor, stor del har utgått från krypterade meddelanden i Encrochat, säger Nilsson.

- Man har kommunicerat med kraftigt krypterade mobiltelefoner. Tingsrätten har funnit att den här bevisningen inte avvisas, principen om fri bevisföring gäller säger Kian Amraée.

- Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket. Samtliga har förnekat brott. Det här nätverket har varit hierarkiskt uppbyggt och välorganiserat. Man har haft en disciplin som liknar militära sammanhang, säger Kian Amraée.

- Hierarkin har bestått av "kaptener" tre män som varit underställda ledaren och platschefen. Under dem har det funnits kaptener i fält. Längst ner i hierarkin har det funnits de som gjort grovjobbet, säger Amraée.

- Man har bedrivit omfattande narkotikahantering, främst kokain. Man har samverkat med andra kriminella nätverk, säger Amraée.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Yasins advokat: Vi kommer överklaga

Frida Wallin, Yasin Mahamouds advokat, medverkar i SVT:s direktsändning och kommenterar domen, tio månaders fängelse för förberedelse för kidnappning av en ung artist.

- Det i sig är ett rimligt straff samtidigt har min klient förnekat brott och vi kommer överklaga den här domen till hovrätten, jag är ganska övertygad om att hovrätten kommer göra en annan bedömning, säger Frida Wallin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här är personerna bakom Vårbynätverket - se hur nätverket är uppbyggt enligt polisens utredning

I dag kommer dom mot Vårbynätverket - 30-tal personer åtalade

Klockan 11 i dag, onsdag, meddelar Södertörns tingsrätt domar för de 30-tal personer i Vårbynätverket som åtalats i "Encromålet". Bevisningen bygger till stor del på kommunikation i den krypterade appen Encrochat.

Följ SVT Nyheters direktsändning och direktrapportering om domarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

I nära tio år ska Vårbynätverket ha varit inblandade i skjutningar och grova våldsdåd, utpressning och narkotikahandel - se SVT:s sammfattning på 60 sekunder.

Encrochat främsta bevisningen

Södertörns tingsrätt kallar målet för ”Encromålet” eftersom den största bevisningen hämtats från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Fransk polis infiltrerade tjänsten under våren 2020 och via chattloggar har polisen sedan kunnat följa planering och utförande av olika brott.

Försvaret har kritiserat bevisningen för att inte vara tillräckligt robust. En av advokaterna menar till exempel att det inte går att utesluta att en annan person kan ha använt telefonen som kopplas till hans klient.

De båda rapparna har under rättegången förnekat all inblandning i brotten och menar att åklagaren missförstått kommunikationen. Samtliga av de andra inblandade i målet har i stora drag nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet