Vid Oslos alla infarter hänger neongula skyltar, omöjliga att missa. De påminner om att man måste betala om man ska fortsätta köra med dubbdäcken på.
Vi svänger av och träffar direkt några av stadens allt mer sällsynta dubbförare.
-Jag tycker det är jättebra. Det hjälper mot dammpartiklarna och bidrar till bättre luftkvalitet för dem som behöver det, säger Idar Björklund.
ABC: Är det dyrt?
-Nja, det kostar 30 kronor per dag. Lite billigare kunde det ju vara.
Vill man köra med sina dubbdäck så får man betala 1.200 norska kronor, vilket motsvarar ungefär 1.400 svenska kronor per säsong. För dem som bara kör in någon gång ibland finns det automater vid infarterna där man kan lösa en dagsbiljett.
De största norska städerna tar ut avgifter för dem som kör med dubbdäck. I Oslo har det funnits sedan 1999, och där har andelen som kör med piggdekk som det kallas här, sjunkit från 50 procent till
strax under 15 procent.
Det var för höga partikelhalter i luften som drog igång allt här. Alltså precis som i Stockholms län och Uppsala.
-Sedan år 2007 klarar vi de nya utsläppskraven. Det har varit en framgångssaga som jag ser det. Men det handlar om en rad åtgärder som har fått fler att börja använda odubbade däck. Vi har utökat vintervägunderhållet och använder magnesiumklorid för att binda dammet när det behövs, säger Bente Pladsen Gussiås på Oslos stadsmiljöförvaltning.
Christoffer Wendick
christoffer.wendick@svt.se
Twitter: @cwendick
Serie
Reportageserien fortsätter i morgon med ett inslag om hur trafiksäkerheten påverkas av den minskade andelen dubbdäck.