-Jag hoppas vi blir stora rockstjärnor som Mötley Crüe, säger Jeanette Mähl, gitarrist i sleazerockbandet Lipz N´ Hipz. Bandet repar regelbundet på ungdomsgården Black Sheep och trivs bra bland likasinnade ungdomar.
Projektet Black Sheep startade januari 2006 av fritidsledarna Peter Knutsson och Martin Taranger. I september flyttade man verksamheten till den nedlagda skolan Stenbackaskolan.
Stort intresse
Syftet var att kunna erbjuda oetablerade och osignade band erfarenhet och trygghet. Kraven och tävlingsmomentet skulle bort.
I dag inrymmer ungdomsgården tre replokaler, en stor rocklounge, en akustisk lokal och en studio.
– Vi är uppvuxna i Solna båda två. Solna har en fin rockhistoria som legat nere ett tag så Solna var det enda valet för oss, säger initiativtagaren Martin Taranger.
Under oktober sökte sig drygt 650 ungdomar till Black Sheep. 23 aktiva band i åldrarna 12-20 repar kontinuerligt i lokalerna.
Ungdomarna hjälps åt
– Intresset bland ungdomarna är otroligt bra och vår verksamhet har växt enormt. Vi har fyllt våra replokaler och har alltid fullsatt på våra konserter så det är väldigt populärt, säger Peter Knutsson.
Varje termin ges fem konserttillfällen. Ett 50-tal ungdomar som inte är musiker arbetar samtidigt aktivt med planering, marknadsföring och genomförande av konserterna.
Fritidsledarnas löner och lokalerna bekostas av Solna stads kultur- och fritidsförvaltning.
-Men alla intäkter vi får av fiket och av konserterna går direkt tillbaka till ungdomarna själva, säger Peter Knutsson.
Oviss framtid
-Det handlar om att vända på rollerna och låta ungdomarna bestämma. De är våra arbetsgivare. Det handlar om att stödja drömmar fullt ut, säger Martin Taranger.
Hur länge Black Sheep får husera i den nedlagda skolan är däremot oklart. Skolan är ett rivningsprojekt och kommunen har byggplaner för området där skolan ligger.