Åklagaren yrkar på livstids fängelse. Visa alla (2)
Visa alla (2)

33-åring får livstids fängelse för mordet på Lotta

Uppdaterad
Publicerad

41-åriga Lotta Rudholm misshandlades till döds i juni i år. 33-åringen dömdes under tidagen till livstids fängelse för mord i Solna tingsrätt. – Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

Tingsätten anser att den nu dömde mannen på grund av sin långa våldhistorik borde ha förstått att Lotta kunde avlida av våldet. Nu döms mannen för mord, misshandel, grov fridskränkning och olaga hot i Solna tingsrätt. Straffet blir livstids fängelse.

Erkänner att han orsakat skadorna

33-åringen erkänner att han orsakat offrets skador men att han inte haft uppsåt att döda. Han hävdar också att han inte minns något från händelsen eftersom han missbrukat narkotika, läkemedel och anabola steroider. 33-åringen uppger att han misshandlade Lotta för att han trodde att hon varit otrogen.

Gärningsmannen, som sedan februari haft ett förhållande med kvinnan, ringde själv till SOS Alarm och sa:

– Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete.

Tingsrättens motivering

33-åringen hade då riktat flera sparkar och slag mot Lotta Rudholms huvud, hals och ansikte när hon låg ner på golvet och inte hade någon chans att försvara sig. Den 33-årige mannen vägde vid tillfället 115 kilo och tingrätten menar att han måste ha förstått vilka skador slagen innebar.

Tingsrätten skriver i sin dom att  ”mot bakgrund av vad som framkommit att våldet från gärningsmannen visat på en påtaglig hänsynslöshet från hans sida och inneburit en uppenbar livsfara för Anncharlott Rudholm” och att 33-åringen ”till fullo har insett den stora risken för att Anncharlott Rudholm skulle avlida av det våld han utsatte henne för, samt förhållit sig uppenbart likgiltig inför denna risk.”

Åklagaren nöjd med domen

Kammaråklagare Tobias Kudrén uppger att han inte är tillgänglig för medier under tisdagen, men skriver i en kommentar att han är nöjd med domen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delat min uppfattning om vad den tilltalade ska dömas för och vilken påföljd som ska dömas ut. Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall, säger han.

Tidigare anmälan om misshandel

Lotta Rudholms död berörde många och i juni hölls en manifestation på Sergels torg mot våld i nära relationer. Lotta Rudholm hade tidigare anmält 33-åringen för misshandel men förundersökningen lades ned i brist på bevis. En av anledningarna är att kvinnan tog tillbaka anmälan mot 33-åringen. Vittnen hävdar dock att förhållandet mellan de båda hade präglats av att 33-åringen som på grund av svartsjuka utsatt henne för både hot och trakasserier.

Riksåklagaren utreder nu om det begicks några fel från rättsväsendet efter att den förra anmälan om misshandeln lades ner.

33-åringen är sedan tidigare dömd för liknande våldsbrott. 2004 misshandlade han en man i Fagersta så svårt att han senare avled av sina skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet