Lotta Rudholm från Härnösand mördades av sin pojkvän för två år sedan. Foto: privat

Inget skadestånd till Lotta Rudholms anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

De närstående till Lotta Rudholm från Härnösand som mördades av sin pojkvän i juni 2016 får ingen ersättning från staten. De anhöriga menar att det finns allvarliga brister i åklagarens arbete i ärendet, men de får inget gehör från Justitiekanslern (JK).

Lottas anhöriga begärde i höstas skadestånd från staten på över en miljon kronor. Det för att de anser att polisens och åklagarväsendets hantering av fallet Lotta innehåller flera allvarliga fel och brister.

Före sin död gjorde Lotta flera polisanmälningar om hot och misshandel, och enligt en riskbedömning som polisen gjorde ansågs Lotta sväva i livsfara.

Rapporten försvann sedan ur åklagarens förundersökningsmaterial.

Fick inget skydd

Lotta Rudholms närstående hävdar också att Lotta inte fick tag i polisen när hon kände sig hotad, trots att de visste att hon var i livsfara. Dessutom uteblev det utlovade skyddet som hon skulle få.

Alla remissinstanser som krävdes på svar sedan Lottas anhöriga begärt skadestånd – bland dem polisen och riksåklagaren – har svurit sig fria från ansvar för det som hände.

De får nu gehör av Justitiekanslern som beslutat att lämna begäran om ersättning utan bifall.

”Har orsakats stort lidande”

”Det som sökandena har anfört och vad som i övrigt framgår av utredningen ger inte underlag för bedömningen att någon av de ansvariga åklagarna har begått något sådant integritetskränkande brott som är en förutsättning för att ersättning för ideell skada ska kunna ges. Sökandena kan därför inte tillerkännas ideell ersättning med stöd av skadeståndslagen, skriver JK bland annat – och avslutar:

”Justitiekanslern vill avslutningsvis framhålla att det är uppenbart att sökandena har orsakats ett stort lidande till följd av (Lotta Rudholms) död. Av de skäl som angetts ovan kan dock deras känslor av sorg och förtvivlan inte ge någon rätt till kränkningsersättning med stöd vare sig av bestämmelserna i skadeståndslagen eller Europakonventionen.”

Vidare till Europadomstolen

Maria Hallenius Henrysson, ordförande föreningen Insamlingsstiftelsen lex Lotta, säger att de kommer ha ett krismöte nästa vecka med andledning av beslutet, men säkert är att de kommer att gå vidare till Europadomstolen.

– Vi anser att det är en rättsskandal. Vi tycker att det svenska rättsamhället borde kunna göra mycket bättre än att inte kunna erkänna de här felen. Vi anser också att framåt kommer det här att innebära en kris för de här frågorna. Vi trodde att man kommit längre och trodde inte det här skulle hända, Maria Hallenius Henrysson.

Dömdes till 18 års fängelse

– Det handlar inte om pengarna. Det handlar om att vi ska ha ett rättssamhälle som fungerar. Åklagarna har inte gjort någonting rätt , allt är en skandal, kommenterar Lotta Rudholms syster Camilla JKs beslut.

Den 33-årige gärningsmannen dömdes till 18 års fängelse av Svea hovrätt i december 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter