Mannens sovrum i Rinkeby. Foto: Polisens förundersökning

Rinkebypedofilen döms till tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot den man i 60-årsåldern som stått åtalad för att bland annat ha förgripit sig på och ofredat barn i ett bostadsområde i Rinkeby. Han döms till tio års fängelse och ska betala skadestånd på över en miljon kronor.

Det är totalt elva målsäganden och barnen har varit i åldrarna 1-12 år. Mannen döms för tre fall av grov våldtäkt mot barn, åtta fall av grova sexuella övergrepp mot barn, grovt barnpornografibrott, fem fall av kränkande fotografering samt sexuellt ofredande.

Tingsrätten har ogillat åtalet för grov våldtäkt mot barn i fyra fall.

Bodde i samma område

Enligt åtalet ska mannen ha erbjudit barnen presenter så att de skulle komma hem till honom och han skulle kunna förgripa sig på dem. Totalt har tolv barn utsatts för brott som omfattas av åtalet. En av dem har inte velat delta i rättegången och är därför inte med som målsägande.

Brotten ska ha begåtts från 2016 fram till juni förra året. Den yngste målsägaren var ett år när brotten begicks.

Barnen bodde i samma område som den misstänkte mannen. Han ska ha varit känd i området och varit en omtyckt person, enligt åklagaren.

– Målsägandena, varav den yngste endast var ett år gammal när övergreppen började, har genomgående befunnit sig i en skydds­lös och utsatt situation, säger chefsrådmannen Axel Peterson i ett pressmeddelande.

Filmade övergrepp

Mannen greps förra sommaren och i samband med en husrannsakan hittades stora mängder barnporr, något som beskrivits som ett rekordbeslag. Vid granskningen av materialet visade det sig att övergrepp mot barnen hade filmats av mannen. Han har också innehaft en mycket stor mängd nedladdade dokumenterade övergrepp på barn – totalt rör det sig om över 2,5 miljoner olagliga filer.

Åklagaren Åsa Lidefelt Skog yrkade på 14 års fängelse men mannen döms alltså till tio år. Han ska även betala skadestånd på totalt mer än en miljon kronor.

Mannen är tidigare ostraffad och har genomgått en psykiatrisk undersökning som inte visar att han lider av någon allvarlig psykisk störning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer