Visa alla (2)
Visa alla (2)

I dag utvisades Laziz Sharifov

Uppdaterad
Publicerad

Trots massiva protester från vänner och familj har nu Laziz Sharifov utvisats till Kazakstan.

Förtvivlade klasskamrater har protesterat på Migrationsverket och i sociala medier. Trots det utvisades Laziz Sharifov klockan 10.50 på tisdagen. Flygplanet lyfte från Nyköping för att landa i Kazakstan.

– Vi pratade med Laziz i dag och då sa han att polisen hade kommit. Han visste inte vad som skulle hända. Men polisen hade sagt att han skulle köras till sitt hemland, säger Emilia Lennmalm som är klasskompis till Laziz.

Lisa af Jochnick är Laziz juridiska ombud och är kritisk till polisens hantering av ärendet.

”Ovärdigt i ett land som Sverige”

– Det är ovärdigt hur det har gått till. Polisen berättade för honom att han skulle utvisas bara en timme innan det ska ske. Det är ovärdigt i ett land som Sverige. Han har knappt hunnit vara i kontakt med mig, säger hon.

Varken Migrationsverket eller Laziz juridiska ombud fick någon information om var flyget skulle lyfta eller vilken tid. Till och med Migrationsdomstolen i Stockholm har haft svårt att få avgångstiden, polisen har vägrat att kommunicera informationen.

Domstolen skulle kunna stoppa utvisningen

– Det är inte uteslutet att det inte finns ett skyddsbehov av Laziz. Hans mamma har fått flera dödshot. Det ligger ett överklagande hos domstolen som skulle kunna ha gett honom en ny prövning av skyddsbehov. I det läget skulle domstolen ha kunnat stoppa utvisningen. Men nu är det försent, säger Lisa af Jochnick till ABC.

Även om Domstolen beslutar att pröva ärendet om skyddstillsyn, så omfattas bara prövningen av familjen som befinner sig i Sverige. Den gäller alltså inte Laziz.

Vännerna försöker stoppa utvisningen

Gränspolisen ville varken bekräfta eller dementera ABC:s uppgifter om att Laziz Sharifov skulle utvisas. Så sent som i oktober försökte polisen sätta honom på ett plan till Kazakstan, men blev då avsläppt igen när han skrek hysteriskt.

Laziz Sharifov har bott i Sverige i sex år och har bland annat vunnit SM-silver för Haninge boxningsklubb. Laziz sökte asyl för ett antal år sen, men fick avslag. Under dagen har flera av Laziz vänner tagit sig till Arlanda i hopp om att kunna stoppa utvisningen. Men flyget lyfte istället från Nyköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot utvisning av 18-åring

Mer i ämnet