Utanför förvaret i Märsta har klasskamrater till Laziz Sharifov samlats för att protestera. Foto: Privat/Haninge BK

”Låt Laziz stanna”

Uppdaterad
Publicerad

I går sattes 18-årige Laziz Sharifov på ett plan till Kazakstan, han skulle utvisas, men han skrek tills han blev avsläpad. I dag demonstrerar klasskompisar och lärare utanför förvaret i Märsta.

Efter sex år i Sverige där han bland annat vunnit SM-silver för Haninge boxningsklubb ska han utvisas. Laziz Sharifov var 12 år när han kom till Sverige. Enligt Laziz juridiska ombud Madeleine Käärik sökte han och hans familj asyl för ett antal år sedan men fick avslag. Nu ska han utvisas.

Men det sker inte helt utan strid. Nästan 20 personer, lärare, klasskompisar och demonstranter har samlats vid Migrationsverket i Märsta med sina plakat. Ungefär lika många har också samlats vid Migrationsverket i Solna.

Frige Laziz och låt honom stanna”  står det bland annat på plakaten.

”Han är helt nedbruten”

– Han mår inte bra. Hoppet har svikit honom och han är helt nedbruten, det är hemskt att se. En kille som tagit medalj i boxning, alltid varit glad, aldrig skolkat och klarat alla kurser på gymnasiet – så händer det här med bara en termin kvar, säger hans gymnasielärare Gunnar Rurling.

– Om jag inte kan få honom att stanna ska vi åtminstone se till att Sverige får veta hur vi behandlar människor här, tillägger han.

Gymnasieläraren berättar att Laziz är rädd eftersom han menar att han kan få problem i Kazakstan.
– Han är uzbek, en minoritet som inte behandlas särskilt bra, säger han.

”Det är omänskligt att ryckas upp ur den här miljön och tvingas tillbaka till det Kazakstan han lämnade för att slippa trakasserier.”, skriver Haninge BK på sin hemsida.

Avslag på asylansökan

Men Migrationsverket gör inte den bedömningen. Enligt Aftonbladet bedöms Uzbeker i Kazakstan generellt inte ha skyddsbehov. Ingen av Laziz föräldrar ansågs heller vara livshotande sjuk, därmed fanns inte ”synnerligen ömmande omständigheter” att ta till och familjen får alltså inte stanna. Migrationsdomstolen skrev också att ”barnens psykiska hälsotillstånd inte är helt tillfredsställande” men att utvisning inte medför ”en allvarlig risk för deras liv eller hälsa”, skriver tidningen.

Enligt uppgifter ska Laziz ha satts på ett flygplan i går där han har gjort motstånd och därför tagits av planet. Han finns nu i Migrationsverkets förvar i Märsta. En av de som står utanför är Emilia Lennmalm, en klasskamrat till Laziz Sharifov.

– Det är helt sjukt. Jag kan inte riktigt sätta ord på det. Jag är helt tom. Det är förjävligt hur man behandlar människor, orättvist, säger hon till ABC.

Kan finnas hopp

Hans offentliga biträde, det juridiska ombudet Madeleine Käärik menar att det ändå kan finnas hopp.

– Vi ska begära om ny prövning för att få stanna, åberopa nya omständigheter för asyl, säger hon.

Hon berättar att hon inte längre får betalt av staten för att vara hans ombud men att hon valt att stanna ändå.

– Jag har lite funderingar, jag vill prova i alla fall, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot utvisning av 18-åring

Mer i ämnet