Ida Johansson överfölls och mördades när hon var ute och joggade i somras. Foto: SVT

Stängda dörrar i rättegången för joggingmordet

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 19-årige man som sedan början av september suttit häktad för mordet på 21-åriga Ida Johansson inleddes på tisdagsmorgonen. Efter en överläggning beslutades om stängda dörrar.

Förhandlingen startade klockan 9 i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Försvarsadvokaten begärde att förhöret med den åtalade skulle hållas bakom stängda dörrar. Detta eftersom mannen är så ung och lider av en psykisk störning, vilket den rättspsykiatriska utredningen slagit fast.

Åhörare och medier fick lämna salen efter bara 20 minuter och en stund senare meddelades att en oenig rätt beslutat att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar. Åklagaren motsatte sig beslutet med hänvisning till hur grovt brottet är samt allmänhetens intresse medan hans advokat tyckte det var rätt beslut.

Hittades mördad i skogen

– Det var ett riktigt beslut med stängda dörrar eftersom min klient bara är 19 år och lider av en psykisk störning, säger mannens försvarsadvokat Sofia Björksten. Det viktiga är nu att vi kan genomföra det här förhöret med honom.

Mannen står åtalad misstänkt för mord, försök till grov våldtäkt och brott mot griftefriden.

Det var den 5 augusti i år som 21-åriga Ida Johansson vid 18-tiden gav sig ut i joggingspåret i Runby i Upplands Väsby. När hon inte kom tillbaka från joggingrundan anmäldes hon försvunnen. Polisen hittade henne senare på natten mördad i skogen i närheten av joggingspåret.

Omfattade utredning

En 19-årig man greps drygt en månad efter mordet efter en ovanligt omfattande utredning. Polisen topsade omkring 800 personer, och höll förhör med runt 850 personer.

Det var till slut ett tips från allmänheten som ledde till gripandet. Vittnen hade sett mannen i joggingspåret kring tiden då Ida Johansson försvann. Mannens DNA kunde knytas till offrets kropp, och han erkände mordet kort därefter.

Fick en plötslig impuls

Mannen som är hemmahörande i Upplands Väsby är tidigare ostraffad. Enligt åtalet ska han ha överfallit offret med uppsåt att utföra en våldtäkt, och den 21-åriga kvinnan ska då ha gjort motstånd genom att riva och slå omkring sig. 19-åringen ska då ha strypt henne tills hon avlidit. Mannen ska sedan ha släpat kroppen en bit från spåret där han sexuellt förgripit sig på henne och sargat kroppen.

I förhör uppger 19-åringen att han fick en plötslig impuls av att döda någon när han var i området.

Enligt åtalet ska den 19-årige mannen först ha följt efter en annan kvinna i motionsspåret, men vänt om och istället gått eller sprungit efter Ida Johansson.

Inte allvarligt psykiskt störd

Den 19-årige mannen har genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning som visar att han visserligen lider av en psykisk störning, men inte av så allvarlig art att han inte kan dömas till fängelse. Han ska tidigare under en period ha varit i kontakt med psykiatrin.

19-åringen har erkänt mord men förnekar våldtäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet