Tre män döms för inblandning i mordet på Årstabron

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 september 2020 sköts en man ihjäl på Årstabron i Stockholm. På onsdagen dömdes tre män för inblandning i mordet. Två av männen döms för mord och den tredje för anstiftan till mord.

De två männen som döms för mord döms till livstid fängelse respektive 14 års fängelse. Anledningen till det lägre fängelsestraffet är att gärningsmannen endast var 20 år när brottet begicks. Den tredje mannen som döms för anstiftan till mord får även han livstids fängelse.

Avkrypterad mobiltjänst i bevisningen

Enligt kammaråklagaren har mordet begåtts i en gängkriminell miljö. Den mördade mannen ska ha kommit till Årstabron för ett möte med två av de misstänkte männen, där han sköts med flera skott. Tre personer kunde senare anhållas efter att polisen få fått fram chattar från krypterade tjänster.

– Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bl.a. dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rättens ordförande rådmannen Daniel Eriksson i ett pressutskick.

Anhöriga lättade efter domslutet

De anhörigas advokat Sofie Jeppsson meddelar efter domslutet att familjen är lättad.

– Både jag och mina klienter menar att domstolen landat helt rätt. Den här familjens sorg är ju livslång men de känner ändå en stor tillfredsställelse i att rättvisan har skipats, säger hon.

Tidigare vänner med varandra

Bakom mordet ligger enligt åklagaren en konflikt mellan den tredje mannen och mordoffret, som tidigare varit vänner med varandra. Exakt vad som lett fram till brytningen är oklart.

Samtliga åtalade har under rättegången förnekat brott.

Fakta: Anom och Encro

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras. Men materialet har även ifrågasatts från bland annat advokathåll.

I början av juni avslöjades att FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckades sprida bland kriminella. Vad de inte visste var att polisen fick en hemlig kopia av de meddelanden som skickades via tjänsten.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen. Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera. Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.

Källa:TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.