Avspärrningarna lyfts på Nybrokajen. Foto: Shohreh Zare, ABC.Visa alla (13)
Visa alla (13)

Nu återgår trafiken till det normala

Publicerad

Nu har USA:s president Barack Obama lämnat Stockholm. Avspärrningarna tas nu succesivt bort även i centrala Stockholm. Polisen och SL tror inte att det blir några problem under kvällen.

Strax före klockan elva släpptes avspärrningarna efter president Obamas kortegeväg ut mot Arlanda. Trafiken har flutit på bra med undantag för de stopp avspärrningarna har orsakat.

Barack Obama besökte slottet på morgonen, och reste sedan vidare mot Arlanda för avfärd vidare mot G20-mötet i S:t Petersburg.

– Just nu håller vi på att plocka bort avspärrningarna, och inom kort kommer allt att återgå till det normala. Det är troligt att avspärrningarna är borta innan klockan 13. Vi ser heller ingen anledning att det skulle vara några störningar i trafiken under kvällen, säger Lars Byström, presstalesman på polisen till ABC strax efter det att Obamas flygplan Air force one lämade Arlanda.

Även i dag tycks många bilister ha lytt polisens råd om att lämna bilen hemma. Avspärrningarna i centrala Stockholm och längs E4 verkar ha flutit på utan några större kontroverser.

– Förmiddagen flöt på bra med mindre trafik än vanligt, självklart blir det vissa köer vid spärrarna. Trafikanterna har skött sig bra, men sen är Stockholmarna vana vid avspärrningar och arrangemang också, säger Lars Byström.

Busstrafiken återgår till det normala

Busstrafiken återgår till sina normala sträckningar allt eftersom de fysiska hindren plockas bort i innerstaden.

– Förhoppningen är att det någon gång under eftermiddagen ska fungera i stort sett normalt, säger SL:s pressansvarige Jesper Pettersson.

Kungsträdgårdens tunnelbanestation öppnades för trafik någon gång kring 11.20. Utsikterna till att allt ska vara åter till det normala i tid till rusningstrafiken är därmed goda.

Så här rapporterade ABC under förmiddagen.

11.00 Det är fortfarande problem i Söderledstunneln på grund av flera brandlarm. Även på Centralbron är det köer.

10.47 Nu anländer kortegen till Arlanda. Efter hand släpps trafiken på E4 på.

10.35 Nu börjar trafiken släppas på inne i centrala Stockholm. Kortegen befinner sig i höjd med Rotebro.

10.30 Obama passerar just nu Järva krog. Ännu har spärrarna inne i stan inte släppts, rapporterar P4 Radio Stockholms trafikredaktion. Tågtrafiken har släppts på, men dras med fölljdförseningar efter kortegens passage.

10.15 Nu har presidenten lämnat slottet. Allt eftersom kortegen reser norrut kommer avspärrningarna i centrala Stockolm att lyftas.

10.05 Brandlarmet har gått i Söderledstunneln, där trafiken nu står stilla. Räddningstjänsten är på plats.
– Det är bilister som står stilla utanför Söderledstunneln som har orsakat larmet. Avgaser väller in i tunneln, säger pressansvarig på Storstockholms brandförsvar till ABC.  

10.00 Nu är det helt stopp i trafiken från Slottet till Arlanda i väntan på Obamas avfärd från Slottet. Alla påfarter på E4 norrgående har stoppats. Trafiken på alla korsande broar över och viadukter under E4 och på vägen ut ur centrala Stockholm stoppas under kortegens passage, och släpps på sedan den passerat.

09.50 Nu börjar vägen från Slottet till Arlanda spärras av. Enligt polisens uppgifter ska södergående riktning på E4 hållas öppen så gott det går och om inget inträffar. Även på Söderledstunneln och Centralbron och vidare norrut stoppas trafiken.

09.40 President Barack Obama befinner sig nu på Slottet för att träffa den svenska kungafamiljen. Han väntas vara där under ungefär en halvtimme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet