Iman Al Ghafari blir Sigtunas fritidsförfattare. Foto: Sigtunastiftelsen

Iman Al-Ghafari blir fristadsförfattare i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Iman Al-Ghafari har tvingats lämna sitt hemland Syrien på grund av sitt starka engagemang i människors rätt till samkönade relationer. Nu får hon en fristad i Sigtuna.

Iman Al-Ghafari från Syrien är Sigtunas nya fristadförfattare. Hon är doktor i engelsk litteratur och författare med ett starkt engagemang i genusfrågor och människors rätt till samkönade relationer, ett engagemang som tvingat henne att lämna sitt hemland.

– Fristadsförfattare är frihetshjältar som förtjänar allt stöd de kan få. Förutom att vår insats innebär att de kan fortsätta sin kamp för det fria ordet globalt, berikar de även vår kommun och skapar mervärden lokalt i Sigtuna, säger Pernilla Bergqvist ( L), vice gruppledare och initiativtagare till Fristad Sigtuna i ett pressmeddelande.

Anlände i början juli

Sigtuna är medlem i det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network. Det innebär att kommunen genom ett stipendium och i ett samarbete med Sigtunastiftelsen erbjuder en fristad till en författare som inte fritt kan verka i sitt land.

Iman Al-Ghafari anlände i början av juli och Sigtuna kommun har i och med detta mottagit sin andra fristadsförfattare.

Kort om fristäder

Sedan början av 90-talet har städer i världen genom sitt medlemskap i ICORN gett fristad till förföljda författare.

Som fristad erbjuder staden boende och stöd till författare med behov av skydd.

En viktig uppgift för fristaden är även att skapa arbetsro, kollegial och social gemenskap. Stipendiet sträcker sig upp till två år.

I Sverige finns i dagsläget följande medlemmar: Sigtuna, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle, Eskilstuna, Karlstad, Växjö, Gävle, Uddevalla, Skellefteå, Kristianstad, Jönköpings län, Västra Götaland, Dalarna och Skåne.

ICORN har drygt 50 fristäder i olika delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.