Foto: Trafikverket

Nu börjar upprustningen av Getingmidjan: 30-40 min längre restid

Uppdaterad
Publicerad

I natt startade renoveringen av den så kallade Getingmidjan, som kommer att pågå fram till den 20 augusti. Fjärrtåg och regionaltåg kommer att påverkas mest. Resenärer kommer att behöva göra flera byten för att komma fram till sin destination. Här nedan kan du se vad som gäller.

Upprustningen av järnvägen är en av de mest komplicerade och tidskritiska som Trafikverket hittills har gjort. Den här renoveringen innebär att sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra kommer att stängas av helt under de kommande åtta veckorna. Och det är bara att vänja sig vid tanken för renoveringen av spåren kommer att fortsätta pågå varje sommar under åtta veckor fram till 2020. Enligt Trafikverket är den här sträckan en viktig pusselbit för hela Sveriges tågtrafik och därför behöver den moderniseras.

Så påverkas du

Du som är fjärr- eller regionaltågsresenär och kommer söderifrån kommer att behöva byta till pendeltåg i Flemingsberg eller vid Stockholms södra om du ska ta dig till Stockholm. Detsamma gäller resenärer som kommer från Stockholm eller norr om Stockholm, och som ska resa söderut.

Trafikverket uppmanar resenärer att lägga på 30-40 minuter extra när de planerar sin restid under de kommande åtta veckorna.

Påverkar även bilister

Pendeltågen kommer inte att påverkas i någon större utsträckning utan kommer att fortsätta gå som vanligt från den nya Citybanan.

Även bilister kommer att påverkas av renoveringen, menar Trafikverket.

Södergående körfält på Centralbron kommer att stängas av perioden 25 juni till den 19 augusti som en konsekvens av underhållsarbetet på Getingmidjan.

Detta gäller:

Vi stänger av sträckan för arbete under åtta veckor, tre somrar i rad under 2018-2020. Sommaren 2018 sker avstängningen måndagen efter midsommarhelgen (natten mellan söndag och måndag) den 25 juni 2018 och pågår till den 20 augusti klockan 05.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.