Infekterad debatt om skrevande män

Publicerad

Bloggen Macho i kollektivtrafiken, med bilder på män som breder ut sig på tunnelbanan, har skapat en infekterad debatt.

Det är män som tar plats och brer ut sig på grannens säte som de smygfotar.

Bilderna läggs ut på bloggen som bevis för hur män visar sin makt i vardagen. Och enligt initiativtagaren My Vingren så är det viktigt att bilderna tas i smyg.

– Det sabbar grejen och då kanske de inte sitter som de brukar sitta och det är det vi vill åt, säger hon.

Machodebatt

Men bloggen provocerar och en het machodebatt har blossat upp på nätet. Redan efter några timmar haglade kommentarerna in.

– Det har handlat om att vi borde skärpa oss och hålla på med något bättre. Det har varit på en väldigt barnslig nivå, säger My Vingren.

Ingen fysisk orsak

Många män menar att finns anatomiska skäl att till att män skrevar. Men enligt läkare på SÖS finns det ingen fysiologisk orsak för män att sitta bredbent.

– Jag har pratat med två läkare som säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att män behöver sitta mer bredbent, säger Moa Ledin pressansvarig på SÖS.

En annan kritik mot bloggen är att det är kränkande att bli smygfotad.

– Det är klart att jag kan förstå det men vi visar inte ansikten. Det enda man kan identifiera är vilka byxor de har och de flesta har ju jeans, säger My Vingren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skrevande män

Mer i ämnet