Inga bilar i city – men bara för ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan midnatt är hela Gamla Stan och stora delar av city helt avstängda för biltrafik.

Stockholms Stad har kallat kampanjen för ”I stan utan min bil”. Syftet med dygnet där all biltrafik är förbjuden är att ge stockholmarna en uppfattning om hur staden skulla kunna se ut med färre bilar. Staden vill motivera stockholmarna att gå, cykla och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. 

– Jag tycker att det är bra med en bilfri dag men det kanske inte går på sikt. Det är ändå så en så stor stad, säger Petra Sporre.

Vad ser du för fördelar med att stänga av trafiken?

– Jag kan cykla genom hela staden utan att någon stör mig, säger Sporre och skrattar.

Bilfritt city i över 2.000 städer

Ett bilfritt dygn är en del av den europeiska trafikantveckan som Stockholm deltar i varje år. Förra året deltog drygt 2.000 städer i världen.

Tidigare år har staden ordnat aktiviteter som handlat om hållbart resande. Men i år väljer man att göra som de flesta andra länder, det vill säga förbjuder bilarna och låter de miljövänliga färdsätten helt ta över.

Undantaget från bilförbudet är yrkesmässig trafik och kollektivtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.