Bostadsplanerna vid Råstasjön stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Länge har Solna velat bygga bostäder vid Råstasjön, men nu stoppar Mark- och miljööverdomstolen hela detaljplanen som de anser strider mot strandskyddet, en stor vinst för motståndarna som stridit mot planerna i många år.

Striden om att bygga vid Råstasjön, en känd fågelsjö, i Solna har pågått i många år. Kommunen ville från början bygga 1.800 lägenheter, ett antal som minskades efter högljudda protester, men protesterna fortsatte även mot de krympta planerna som nu stoppats.

– Det är förvånande att mark- och miljööverdomstolen går emot såväl länsstyrelsens som mark- och miljödomstolens beslut om att fastställa detaljplanen. Till följd av beslutet riskerar Solna och Stockholmsregionen att gå miste om 600 nya bostäder i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden. Detta kommer att elda på debatten om hur lagstiftning och myndigheter försvårar möjligheten bygga bostäder i bostadsbristens Sverige och Stockholm, säger Pehr Granfalk (M),kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Bygge vid Råstasjön

Strandskyddet stoppar planerna

Enligt Solnas senaste detaljplan från 2014 var planen att bygga 600-700 lägenheter och länka ihop Arenastaden med området, men en del av den föreslagna bebyggelsen låg inom strandskyddat område.

Läs mer: Råstasjön hotat fågelparadis

Länsstyrelsen godkände detaljplanen, liksom mark- och miljödomstolen, men det beslutet överklagades i sin tur av både Hyresgästföreningen, Världsnaturfonden samt Naturskyddsföreningarna i Stockholms län och Solna-Sundbyberg.

Och nu går alltså Mark- och miljööverdomstolen på naturvännernas linje, domstolen går emot Länsstyrelsens beslut och upphäver detaljplanen. Domstolen anser att kommunen i det här fallet inte har rätt att strunta i strandskyddet och utan detaljplan kan Solna inte bygga.

Läs mer: Naturvänner förlorar kamp om Råstasjön

Beslutet är en stor vinst för de som är emot byggplanerna vid Råstasjön men kommunalrådet är förvånad över resultatet.

– Vi ska nu analysera mark- och miljööverdomstolens dom och därefter ta ställning till hur vi går vidare. Min inriktning är att fortsätta att utveckla Arenastaden som nationell tillväxtmotor, samtidigt som vi inrättar ett naturreservat vid Råstasjön. Även med detta beslut kommer vi hitta en bra helhetslösning för båda områdena, avslutar Pehr Granfalk.

”En otrolig, fantastisk seger”

Nätverket Rädda Råstasjön har jobbat i över tre år för att stoppa byggplanerna och de är nöjda idag.

– Nätverket Rädda Råstasjön är mycket lättad över domstolens beslut, då detta innebär att Råstasjöns värdefulla natur- och rekreationsområde kan bevaras i sin helhet, skriver Henrik Persson från Nätverket i ett mejl.

På Naturskyddsföreningens lokalavdelning är entusiasmen stor.

– Det är en otrolig, fantastisk seger, vi har väntat på det här domslutet i ett och ett halvt år, och vi har arbetat med det här i tre och ett halvt år. Det här är en riktig seger, även om Solna stad överklagar det, säger Florian Reitmann, ordförande för Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg.

Florian Reitmann säger att de är glada att domstolen fattat vad de menar är ett riktigt beslut, eftersom det finns klara regler för strandskyddet och domstolen skriver att här finns det inte fog för att bryta mot det.

– Om Solna överklagar kommer det nog att bli väldigt, väldigt tufft, så vi får se om Högsta Domstolen ger prövningstillstånd, men det här är en seger, säger Florian Reitmann.

Beslutet går att överklaga, och Högsta Domstolen avgör i så fall om ärendet kan gå vidare, här kan man läsa hela Mark- och övermiljödomstolens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet