Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många har protesterat mot planerna på att bygga studentbostäder på parkeringen vid Bergianska trädgården. Hör i klippet om protesterna mot projektet, och varför det nu läggs ner. Foto: Frida Claesson/SVT

Inga studentbostäder vid Bergianska – planerna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Bostäder och Kungliga Vetenskapsakademien ansökte i slutet av förra året om en detaljplaneändring för att bygga mellan 200 och 300 studentbostäder på parkeringen vid Bergianska trädgården. Men nu backar man.

– Vi tyckte att det var ett hedersvärt initiativ, men nu skrotar vi planerna, säger Dennis Wedin (M), ordförande i Svenska Bostäder.

Området som varit aktuellt för en eventuell bebyggelse ligger inom Nationalstadsparken, vilket fått bland annat Bergianska trädgårdens vänner och Förbundet för Ekoparken att protestera. Runt 12 000 personer har skrivit på namnunderskrifter mot byggplanerna.

– Det är glädjande att Svenska Bostäder och Vetenskapsakademien stoppar byggplanerna men samtidigt är det skrämmande att en så dålig och okänslig idé överhuvudtaget drivits, säger Mats Robertsson, styrelseledamot i Bergianska trädgårdens vänner.

Hör mer i klippet om varför Svenska Bostäder och Vetenskapsakademien inte går vidare med projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer