Vad händer när besökarna i parken fördubblas? Se reportaget från Hagaparken. Foto: Frida Claesson/SVT

Besöksrekord i Kungliga nationalstadsparken sliter på området

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga nationalstadsparken har slagit besöksrekord under 2020. Nya siffror visar att det skett en fördubbling av besök jämfört med 2019. Nu vill förvaltningen att kostnader för parkskötseln delas med de omkringliggande kommunerna.

I tio år har antalet besökare på Djurgården och Haga mätts med hjälp av uppsatta sensorer. Störst är trycket vid Haga strand där det under maj månad 2020 passerade 160 000 personer, vilket kan jämföras med 2019 då det kom 50 000 personer.

– Vi ser att naturen fyllt en viktig funktion under pandemin, men trängsel sliter hårt på området. Det är fler som grillar, klottrar och skräpar ner, säger Magnus Andersson som är slottsfogde vid Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Tydliga kopplingar till nybyggda områden

Även om kostnaderna för slitage inte rusat i höjden kommer de succesivt öka. I besöksmätningar som gjorts de senaste tre åren syns tydliga kopplingar till att det byggts många nya bostäder intill parken.

– Antalet besökare har ökat dramatiskt i tidigare relativt lugna och ostörda delar av Norra Djurgården och Hagastaden, säger han.

Vem ska stå för kostnaden?

Nu vill Kungliga Djurgårdens förvaltning att kostnader för parkskötseln delas med omkringliggande kommuner. Men på Solna kommun är man kritisk till förslaget, och menar att det är statens ansvar att betala för parkskötseln.

I klippet ovan hör du slottsfogden berätta om ökningen i parken – och Torsten Svenonius (M) om varför solnaborna inte ska betala för underhållet.

• Konungen har den enskilda dispositionsrätten till Nationalstadsparken. Djurgårdsförvaltningen är hovets organisation för att sköta om parken.

• Hyror och arrenden av marken är det som ger intäkter till förvaltningen.

• Årligen betalar förvaltningen cirka 20 miljoner för parkskötsel och renhållning.

• Kungliga nationalstadsparken är 1 900 hektar stort. Det är är sex gånger större än Central park i New York.

• Parken är belägen inom kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö. Den sträcker sig över en mil. Från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder.

• 2019 var det närmare 20 miljoner besök i parken enligt förvaltningens mätningar.

• Cirka 80 procent av marken sköts sedan över två hundra år tillbaka av Kungliga Djurgårdens Förvaltning, som lyder under Ståthållarämbetet och ytterst Kungen.

Källa: Kungliga nationalstadsparken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.