Stockholms stad hävdar att Djurgården har fler besökare per år än kinesiska muren. Stämmer detta? SVT har kollat. Foto: SVT/TT

”Djurgården har fler besökare än kinesiska muren” – SVT granskar besöksbluffen

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Djurgården marknadsförts som en världsattraktion av politiker och turistbyråer, med fler besökare än kinesiska muren. Men hur ser det ut egentligen? SVT har synat siffrorna.

Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI, jobbar tillsammans med flera av aktörerna på Djurgården och målet är att utveckla och stärka Djurgården som besöksmål.

Besöksstatistik Djurgården

Besöksiffran, 15 miljoner besökare årligen, har tagits fram av en extern konsult, på uppdrag av Kungliga Djurgårdens Intressenter. Siffror som kommunen i flera år använt för att marknadsföra kommunen.

Dessa 15 miljoner avser anläggningsbesök och inte unika besökare, vilket gör att man kan ha räknat samma personer flera gånger.

Enligt kinesiska myndigheter har kinesiska muren totalt omkring 100 miljoner besökare årligen.

Varje år besöker miljoner människor de olika delarna av kinesiska muren. Kinesiska myndigheter har därför tagit fram en max kapacitet för de olika delarna, kvoter som enligt det nationella turismcentret i princip fylls dagligen.

Badaling – 108 000 besökare/dag (39,4 milj/år)

Mutianyu -  35 000 besökare/dag (12,8 milj/år)

Juyongguan – 42 000 besökare/dag (15,3 milj/år)

Simata – 51 000 besökare/dag (18,6 milj/år)

Shuiguan – 36 000 besökare/dag (13,1 milj/år)

Summa: 272 000 besökare/dag

Totalt: 99,3 miljoner besökare årligen

Källa: Beijing Tourism Administration and National Tourism Administration

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer