Alternativ för Sveriges valfinal stoppas i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) hade bokat Kungsträdgården för en valfinal på fredag men nu har Stockholms stad avbokat. Under måndagen meddelade staden att man beslutat om att avboka AFS då partiets talare polisanmäldes i helgen.

Polisanmälan handlar om hets mot folkgrupp efter en demonstration i Malmö.

Anledningen till beslutet lyder ”Stockholms stad hyr inte ut lokaler eller anläggningar till organisationer som inte stödjer den demokratiska rättsstaten, inte ställer upp bakom de mänskliga rättigheterna och inte stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män. Hets mot folkgrupp är ett tydligt ställningstagande mot de mänskliga rättigheterna”.

– Stockholmarna har rätt att känna att vi står på deras sida och en organisation som aktivt hetsar mot stockholmare är inte välkomna att ta stadens och stockholmarnas resurser i anspråk, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i ett pressmeddelande.

På partiets hemsida skriver de att sammankomsten vid Kungsträdgården handlade om en valfinal med talare och underhållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.