Det syns ingen ljusning för sjöfågeln ejder. Foto: TT

Ingen ljusning för ejdern i Stockholms skärgård

Publicerad

Det syns ingen ljusning för sjöfågeln ejder när skärgårdsstiftelsen gör sin årliga inventering i Stockholms skärgård. Fågeln som lider av tiaminbrist – en brist på B-vitamin – har under flera år minskat drastiskt i antal.

I trettio år har Skärgårdsstiftelsen räknat ejdrarna i Stockholms skärgård. Men på grund av ekonomiska skäl räknades inte honorna ådorna och deras ungar förra året. I år har Länsstyrelsen bidragit med pengar och inventeringen har återupptagits men för ejdern och deras ungar ser läget lika problematiskt ut som tidigare år.

”Det går en hona på fem hannar”, berättar Anna Ehn på Skärgårdsstiftelsen efter årets räkning av ejder. Foto: SVT

– I år som tidigare år ser vi att det är en väldigt skev könsfördelning. Det går en hona på fem hannar, säger Anna Ehn, miljöhandläggare på Skärgårdsstiftelsen.

Sätter hopp till forskningen

Bristen på B-vitamin hos ejdrarna och deras ungar ger hjärnskador och beteendeförändringar. Honorna får svårt att bygga bo och ungarna kan till exempel inte dyka och det gör dem till ett lätt byte för trutar.

Ett av Skärgårdsstiftelsen uppdrag är att bevara naturvärden Stockholms skärgård och övervaka  för att kunna upptäcka förändringar i tid.

Nu hoppas Skärgårdsstiftelsen på mer pengar till forskningen.

– Det är viktigt att man kan forska vidare på var problemet ligger. Skärgårdsstiftelsen kan inte lösa den här frågan, vi kan bara ge underlag på hur det ser ut. Ejdern ökar inte i antal och är nere i väldigt, väldigt låga siffror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer