Svenska sedlar ska inte tryckas på Malta. Foto: TT

Svenska sedlar på väg utomlands – men inte till Malta

Publicerad

Tryckningen av svenska sedlar kommer inte flyttas till Malta, som tidigare uppgivits. Däremot kommer de troligtvis att tryckas utomlands och inte i Tumba. Det blir konsekvensen av att Riksbankens partner lägger ner i Sverige.

Riksbanken har ett avtal med det amerikanska sedeltryckeriföretaget Crane där det står att sedlarna ska tryckas i Tumba. Men i förra veckan meddelade Crane att sedeltryckningen skulle flyttas till bolagets nya tryckeri på Malta. Det accepterar dock inte Riksbanken.

– I vår senaste upphandling var ett av kraven att produktionen av sedlar skulle ske i Norra Europa eller Mellaneuropa. När Crane vann upphandlingen skrevs det in i avtalet att sedlarna skulle tryckas i Tumba, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken, till SVT Nyheter Stockholm.

Besvikna

Förra veckans besked från Crane att de skulle flytta sedeltillverkningen till Malta förvånade Riksbanken.

– Vi blev besvikna när vi hörde det, vi hade nyligen ingått ett nytt avtal. Crane kan inte trycka sedlarna på Malta, det bryter mot avtalet, säger Christina Wejshammar.

Och eftersom Crane sagt att man ska lägga ner sedeltryckeriet i Tumba så ser Riksbanken ingen annan utväg än att titta på andra lösningar, med andra företag. Hur lång tid det tar är oklart i dagsläget.

– Vi har tuffa krav på kvalitet och kompetens vad gäller själva tryckningen men också vad gäller säkerheten i alla led. Det finns inte så många företag som kan komma i fråga, det är utländska företag som trycker sedlar även åt andra länder, säger Christina Wejshammar.

Kommer sannolikt tryckas utomlands

Därmed kommer den tramtida sedeltryckningen antagligen hamna utanför Sveriges gränser, även om det alltså inte blir Malta.

– Med all sannolikhet kommer de svenska sedlarna att tryckas utomlands, och inte i Tumba, säger Christina Wejshammar.

Crane vill inte kommentera frågor som gäller avtalet, men skriver i en kommentar till SVT:

”Crane Currency har nyligen lämnat in ett förslag om att stänga tryckeriet i Tumba. Pappersbrukets verksamhet, designteamet och de internationella valutastödsfunktionerna kommer att finnas kvar i Tumba. Uppskattningsvis 240 roller kommer fortsätta att finnas i Tumba efter den föreslagna nedstängningen av tryckeriet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer