Förlossningsenheten på S:t Görans sjukhus planeras utan neonatalvård. Foto: TT

Ingen neonatalvård på ny förlossningsklinik

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsenheten på S:t Görans sjukhus planeras utan neonatalvård. Nyfödda barn i behov av intensivvård kommer att flyttas till Karolinska universitetssjukhuset.

Den nya förlossningskliniken vid S:t Görans sjukhus ska inte ha en avdelning för neonatalvård, det skriver Dagens Nyheter. I landstingets förlossningsplan fram till 2024 framgår att kliniken planeras bli en lågriskenhet likt Södertälje sjukhus, som tar förlossningar utan komplikationer.

– Tanken är att man ingår ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset om neonatalintensivvård. Det mest sannolika är att man inte bygger upp en neonatalvårdsenhet till, säger Karin Pettersson, specialsakkunnig förlossningsläkare i Stockholms läns landsting, till DN.

LÄS MER: Rekordmånga tvingas föda i annat län

Platsbristen på länets förlossningsavdelningar har länge varit stor och i sommar har läget förvärrats. Den nya förlossningen på S:t Görans sjukhus ska ta 4.000 förlossningar per år och beräknas vara klar 2022.

LÄS MER: Vårdförbundet om förlossningskrisen: Aldrig varit så ansträngt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.