Vårdförbundets Jane Stegring menar att hennes medlemmar är rädda att det ska ske incidenter som kostar liv. Foto: Vårdförbundet/TT

Vårdförbundet om förlossningskrisen: Aldrig varit så ansträngt

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor gråter, hinner inte äta och ansvarar för flera förlossningar samtidigt. – Aldrig tidigare har förlossningsvården i Stockholm varit så ansträngd som nu, säger Jane Stegring, som är vice avdelningsordförande vid Stockholm vårdförbund.

– Så här allvarligt har det inte varit förut och våra medlemmar är oroliga för att någonting ska hända.

På Södersjukhusets förlossningsavdelning så erbjuder man nyförlösta mammor tidig hemgång sex timmar efter förlossningen. Erbjudandet ges bland annat för att skapa fler förlossningsplatser. Det är frivilligt och erbjuds på flera BB i länet.

”Hinner inte gå på toa”

Kombinationen förlossningstopp, semestertider och att barnmorskorna söker sig till andra platser gör att det är extra slitsamt. Barnmorskorna hinner inte äta, gå på toaletten och ansvarar för flera förlossningar samtidigt, enligt Jane Stegring. Hon får samtal från gråtande barnmorskor från hela länet.

– De sover inte och är förtvivlade över att de inte kan göra nödvändiga kontroller som behövs för att skicka hem en person. Det är allvarligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Vetskapen om att det dagligen kan ske incidenter som kan kosta liv, är så skrämmande så man inte kan sova på nätterna, säger Jane Stegring.

”Ett jätteproblem”

Vårdförbundet arbetar nu vidare med att kontakta länets chefläkare för att berätta om bristerna.

– Chefläkarna driver verksamheten och ska se till säkerheten. Vi påtalar att det är ett jätteproblem för förlossningsvården i Stockholm just nu. De har huvudansvaret och de ska till att det är säkert för befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet