Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som ligger bakom förseningen – och konflikten mellan SL och Lidingö stad. Foto: Pia Heick, SVT

Ingen tågtrafik på nya Lidingöbron före påsk

Uppdaterad
Publicerad

På den nybyggda bron skulle tågtrafiken ha kommit igång redan i september. Men på grund av en strid om elsäkerhet kommer Lidingöbanans resenärer få vänta på tåget fram till påsk. Det innebär att det blir fortsatt ersättningsbuss mellan ön och Ropsten.

Den nya bron heter Lilla Lidingöbron och sträcker sig mellan Lidingö och Stockholm och skulle varit helt klar 11 september 2023. Men Lidingö stad och SL är oeniga om bron är säker nog för att köra spårtrafik, vilket innebär att den nu är kraftigt försenad.

Bron är till för gående, cyklister och mopedister samt för Lidingöbanan. Med sina 750 meter är det en av Sveriges längsta spårvägsbroar och betydligt bredare än den nuvarande bron. 

Tanken är att den ska ha dubbla spår för tätare turer med Lidingöbanan, men istället går tåget inte alls över bron just nu, utan det är ersättningsbussar som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.