Myndigheten kommer placeras på Södertörns högskola. Foto: Johan Nilsson/TT

Ny myndighet mot segregation placeras i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades uppdraget och direktören för den nya myndighet som ska arbeta för att motverka segregation. Inger Ashing blir direktör för Delegationen mot segregation och myndigheten placeras på Södertörns högskola.

– Det känns väldigt roligt och hedrande. Jag ser mycket fram emot att axla det här uppdraget, säger Inger Ashing.

Den första januari 2018 inrättas en ny myndighet mot segregation, Delegationen mot segregation. I dag utsåg regeringen Inger Ashing till direktör för myndigheten.

– Jag är väldigt glad att en så engagerad, erfaren person har tackat jag till att ta sig an det här uppdraget, säger Ibrahim Baylan (S),

Ibrahim Baylan (S). Foto: SVT

samordnings- och energiminister.

Före detta ordförande i Rädda Barnen

Inger Ashing arbetar i dag som Nationell samordnare för unga som varken arbetar eller studerar. Innan dess har hon arbetat som chef och ställföreträdande generaldirektör vid dåvarande Ungdomsstyrelsen, som VD för Global Child Forum och ordförande i Rädda Barnen.

– Jag har jobbat väldigt mycket med samverkan och särskilt samverkan mellan olika politikområden vilket jag tror är en stor fördel för mig, säger Inger Ashing.

Placeras i Stockholm

Det blev även klart att Delegationen mot segregation kommer att placeras på Södertörns högskola i Flemingsberg.

– Det är angeläget för mig att få en lokalisering som anknyter till de här frågorna samtidigt som det är nära till forskning. Integrations- och segretationspolitik brukar baseras på tyckande men jag vill att det ska baseras på vad vi vet fungerar. Jag känner väl till Flemingsberg och att området från och till pekas ut som ett område med utmaningar. Det finns en god poäng i att placera myndigheten i ett sånt område, säger Ibrahim Baylan (S).

”Agera tidigt och arbeta långsiktigt”

Myndighetens uppdrag blir att förbättra situationen för socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation.

– Det handlar om att agera tidigt och att arbeta långsiktigt, de två sakerna ihop är det som krävs. Man måste ha kunskap och veta vad det är som ger effekt annars blir inte insatserna av den kvalitet man önskar, säger Inger Ashing.

Reformprogram för minskad segregation

  • Bekämpa brottsligheten
  • Knäcka långtidsarbetslösheten
  • Lyfta skolorna och elevernas resultat
  • Stärka samhällservicen och minska bostadssegregation och trångboddhet
  • Stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.