Ingripande mot terrormisstänkta kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

De två somaliska män som suttit frihetsberövade i två månader misstänkta för terrorisbrott omhäktades på måndagen vid Stockholms tingsrätt. Samtidigt växer kritiken mot gripandena som av kritiker anses ha skett på för lösa grunder.

När Abdul Kadir Okasha öppnade dörren morgonen den 28 februari, var det för någon som sade sig vara från Svenska Bostäder. Istället möttes han av svartklädda poliser med masker och vapen, som trängde sig in i lägenheten, säger han.

Framför ögonen på barnen och frun fördes han bort, och lägenheten vändes ut och in. Abdul Kadir Okasha satt fängslad i tre dagar innan han släpptes. Och i dag är han bitter över det som hände.

-De skrämde min familj och mina barn är rädda. De är forftfarande skrämda. Jag trodde inte att de skulle behandla oss så här.

Ingen förståelse

Det var Säpo som med hjälp av nationella insatsstyrkan samtidigt slog till mot tre terrormisstänkta män i lägenheter i Rinkeby. Men enligt polisen gick allt lugnt till.

-Vi valde att jobba civilkädda utan synlig beväpning men ändå en markering på en individ att det var från polisen. Alla andra beskrivningar har jag ingen förståelse för alls. Det säger Bertil Olofsson, chef nationella insatsstyrkan.

De två andra männen omhäktades på måndagen vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Männen misstänks ha skickat pengar via en penningförmedlare till en motståndsrörelse som av Säpo klassas som en terroristorganisation. En stämpel som kritikerna menar inte stämmer.

Välkomnar JO-anmälan

-Man säger att de skickat pengar till Somalia, men Somalia är ett land i krig. Somalia måste ha rätt att göra motstånd när landet är ockuperat av etiopisk trupp. Sverige och Säpo tar därmed ställning i ett inbördeskrig där man inte borde ta ställning. Det säger Gösta Hultén, ordförande i Charta 2008.

Enligt den nybildade medborgarrrättsrörelsen Charta 2008 har gripandena nu JO-anmälts. Något som välkomnas också av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.