Morgan Johansson(S) anser att Stockholmspolisen måste vidta åtgärder för att locka till sig fler poliser att rekrytera. Foto: Anders Wiklund/TT

Ministern: ”Polisen i Stockholm har misslyckats med att växa”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kritiserar Stockholmspolisen. Han menar att myndigheten har misslyckats med att rekrytera personal.

-Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han.

I en intervju med TT tar han Malmö och Göteborg som positiva exempel på där skjutningar och sprängningar minskat de senaste åren, där samhället gått ihop, medan brotten ökat kraftigt i Stockholm under 2020.

Han menar att polisen måste vidta åtgärder för att locka till sig fler. Exakt vad myndigheten bör göra vill han inte uttala sig om.

Finansborgarrådet: ”Stockholmspolisen förtjänar en ursäkt”

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) reagerar starkt på Morgan Johanssons uttalande om att Stockholmspolisen misslyckats med rekryteringen. Hon anser att regionen under flera år har påtalat det ansträngda läget och att ministern själv bär ansvaret.

-Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt från Morgan Johansson när han nu riktar kritik mot att de är för få, när det är han som har haft ansvaret under två mandatperioder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.