Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor insats pågick vid Säpos högkvarter i Solna. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Larm om gasutsläpp vid Säpos högkvarter – flera till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En räddningsinsats vid Säpos högkvarter har avslutats efter ett gaslarm under fredagen. Avspärrningarna är upphävda efter att man, enligt Säpo, konstaterat att det inte fanns någon gas i byggnaden. Polisen ska inleda en förundersökning om vållande till kroppsskada.

Larmet kom vid lunchtid på fredagen efter att personer känt en lukt i lokalerna.

– De hade känt en konstig lukt och konstig smak och fick åka till sjukhus för kontroll, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Det var sex personer som fördes till sjukhus med ambulans och ytterligare två har själva sökt vård efter larmet vid Säpos lokaler i Solna. Flera av dessa är poliser. En polis kommer ligga kvar på sjukhus under natten för kontroll.

Detektorer gav utslag

Enligt uppgifter till flera medier har sensorer på taket till Säpos högkvarter gett utslag för gasen fosgen. Men varken polis eller räddningstjänst har kunnat bekräfta uppgifterna för SVT, utan hänvisar till varandra när frågan om gasen ställs.

– Det finns ett antal hypoteser om var lukten kom ifrån, bland annat kring arbetsplatser runt omkring där det varit svets och eldning. Det finns olika arbeten som hypotetisk kan orsaka den här lukten, säger Ola Östling.

Även om detektorerna gett utslag är det inte bekräftat att det rör sig om en gasläcka, enligt Region Stockholm.

– När räddningstjänsten genomfört insatsen kunde man konstatera att det inte fanns någon gas inne i byggnaden eller i lokalen, säger Karl Melin, presschef på säkerhetspolisen, till SVT.

Insatsen blåstes av vid 16.30-tiden.

Säpo: ”Delvis evakuering”

Byggnaden utrymdes och enligt uppgifter till TV4 handlade det om 500 personer som evakuerats.

Säpo vill inte gå in på detaljer utan beskriver det endast som att huvudkontoret delvis har evakuerats.

Regionen gick upp i stabsläge i samband med det misstänkta larmet, det avslutades vid klockan 18.30.

Förundersökning inleds

En förundersökning om vållande till kroppsskada ska inledas. Skadan som avses består av illamående och det finns inte någon misstänkt person.

– Det är för att ta reda på var lukten kommer av och om det var gas som orsakade lukten, säger Ola Österling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.