Vilka risker som finns när spirometriundersökningar ställs in förklarar Astma- och Allergiförbundet i videon ovan – där svarar även Socialstyrelsen på hur vården bör jobba under pandemin.
Patienter uppmanas undersöka sig själva
Enligt Region Stockholm görs fortfarande en hel del spirometriundersökningar varje månad, men antalet har halverats i år jämfört med förra året.
– Det är självklart inte önskvärt att antalet undersökningar minskat. Men vården har bedömt patienter individuellt. Patienter med störst behov av undersökningen har fått det. Andra har bedömts via ett skattningsförfarande och ytterligare andra har bedömts kunna vänta med undersökningen tills läget blir mer normalt. I vissa fall har patienter själva valt att stå över undersökningen för att undvika smittrisk, säger Mats Ek, medicinsk rådgivare på avdelningen för närsjukvård i Region Stockholm.
Närsjukvården uppmanar också patienter med astma att undersöka sig själva i hemmet med hjälp av en app.
Det här är spirometri
Spirometri är den vanligaste lungfunktionsundersökningen, som mäter hur mycket luft en patient kan blåsa ut och hur snabbt det går.
En vanlig orsak till att undersökningen görs är för att utreda om patienten har astma eller KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
Källa: 1177 Vårdguiden