Hör trafikregionrådet berätta om hur brottskartan är tänkt att fungera. Foto: Tommy Bergman/SVT

Interaktiv brottskarta ska bota stockholmarnas otrygghet

Publicerad

Region Stockholms trygghetskommission lanserar nu sin nya brottskarta, där särskilt brottsdrabbade områden markeras som såkallade “hot spots”. I den interaktiva kartan kan medborgare själva klicka sig runt för att få koll på brottsfrekvens och upplevd otrygghet i sitt närområde. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är övertygad om att informationen kan leda till en ökad trygghetskänsla.

Ju mörkare färg i kartan desto större förekomst av livskvalitébrott, ordningsstörningar och upplevd otrygghet. Foto: Region Stockholm

Om brottskartan

Brottskartan är skapad utifrån polisanmälningar, trygghetsundersökningar och SL:s rapporterade ordningsstörningar i de olika områdena under förra året.

Det är främst såkallade livskvalitetsbrott, så som skadegörelse, stölder, våldtäkt eller misshandel utomhus – sådant som kan upplevas otryggt för de som bor eller vistas i ett område.

Se kartan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.