En del av tillslaget som polisen gjorde i höstas. Foto: Polisen

Internationellt efterlyst gripen för handel med vattenpipstobak

Uppdaterad
Publicerad

I höstas greps två personer efter ett rekordbeslag av vattenpipstobak. Den ena personen dömdes till två års fängelse men den andra flydde landet och sedan dess varit efterlyst. Efter att nu ha gjort ett liknande brott kunde personen gripas på bar gärning.

Under hösten 2017 greps två personer i södra Stockholm för ett rekordbeslag av vattenpipstobak, på totalt ungefär 1,4 ton och till ett värde av cirka sex miljoner kronor.

Den ena personen dömdes i slutet på februari till två års fängelse för grov olovlig befattning av punktskattepliktiga varor. Med det menas varor med högre skatt, som till exempel tobak och alkohol, som Tullverket har möjlighet att kontrollera.

Den andre personen har varit häktad i sin frånvaro eftersom att han inte dök upp till huvudförhandlingen i tingsrätten utan flydde utomlands. Sedan dess har han varit internationellt efterlyst.

Gripen på nytt

Efter att ännu en gång ha genomfört ett liknande brott har nu den andra gärningspersonen gripits igen. Enligt polisen är gripandet ett resultat av ett lyckat utrednings- och spaningsarbete som gjorts i samarbete mellan lokalpolisområde Farsta och en särskild insats vid gränspolisen.

Personen togs på bar gärning i Vårby när han tog emot en leverans på ungefär 380 kilo vattenpipstobak till ett värde av cirka två miljoner kronor. Brottsrubriceringen är grov olovlig befattning av punktskattepliktiga varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.