Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så används din egen bankdosa mot dig – hör IT-experten förklara och ge tips om hur du skyddar dig. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Våg av bedrägerier mot äldre i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har bedrägerierna ökat explosionsartat i Stockholm. Polisen har sett allt mer raffinerade tillvägagångssätt och framförallt är det äldre som drabbas.

– Bedragarna är oerhört skickliga, manipulativa, De ringer massor av människor varje dag och får ju napp emellanåt, säger Ola Åkesson som är kommunpolis på Kungsholmen.

Internetbedrägerier omsätter hundratals miljoner kronor årligen i Sverige – och det är ofta personer över 65 år som luras. I Stockholms län har över 2000 äldre utsatts för bedrägerier under i år – vilket kan jämföras med knappt 800 samma period ifjol. Värst är läget i Stockholm city där äldrebedrägerierna ökat med 400 procent årets första fyra månader.

– Det är väldigt vanligt att bedragarna säger att det handlar om en seniorrabatt som man ska få tillbaka, ofta från telefonbolaget Telenor, säger Ola Åkesson.

I videon ovan förklarar  It-experten Måns Jonasson hur bedragarna använder din egen bankdosa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.