Richard Brisius, kampanjledare för OS hos SOK, säger att de kommer träffa politikerna i Stockholms stadshus för att gå igenom de frågor som finns kring OS.

SOK planerar vidare trots OS-nej från Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är en av tre kandidater som gått vidare i kampen om att få arrangera vinter-OS 2026. Men när det blågröna styret tillträdde i Stockholms stadshus i fredags stängdes de dörrarna. Ett besked som inte accepteras av Sveriges olympiska kommitté, SOK, som menar att de har stöd från annat håll.

Den blågröna alliansen var tydliga under presskonferensen i fredags att de inte tänker stå som värd för vinter-OS-2026.

– Det finns inga tillfredsställande underlag om att Stockholm kan stå som värd för de olympiska spelen 2026, sade Karin Ernlund (C) då.

SOK menar att de inte kommer finansiera OS och Paralympics med skattepengar. Enligt dem är förutsättningarna starka med den budget som finns. I den budget som finns är det helt privatfinansierat med intäkterna, enligt SOK, intäkter som bland annat kommer från den internationella kommittén som säljer tv-rättigheterna internationelllt, men även från biljettförsäljning, sponsorer och andra kommersiella intressen.

Ska träffa nya styret i Stockholm

– Ingen budget kommer från skattepengar. Det är ingen skattekrona från Stockholm som behövs. Det här tillför istället nya skatteintäkter till staten och kommunen. Vi kommer att träffa nya styret efter kommunfullmäktige, säger Richard Brisius, kampanjledare för OS hos SOK.

Richard Brisius menar att politikerna har haft för mycket att göra och tror att det nya styret inte har gått igenom underlaget tillräckligt noggrant. Trots att staden stängde dörren till vinter-OS i fredags så arbetar SOK vidare med planeringen och ska även få till ett möte med nya styret.

– Det gäller att fatta beslut på rätt underlag. Det är det vi ska se till att de har, och ur en ekonomisk synvinkel är det att ge och inte att ta. Vi ska nu gå igenom de frågor som finns tillsammans med nya styret, säger Richard Brisius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer