Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

It-system inom Stockholmsvården åter i drift

Uppdaterad
Publicerad

It-störningarna på region Stockholms sjukhus och vårdcentraler har åtgärdats. Karolinska sjukhuset i Huddinge har hävt sitt stabsläge.

Flera patienter har dock upplevt längre väntetider än vanligt och operationer har tvingats flyttas.

En första it-störning drabbade nätverket på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på torsdagsmorgonen, vilket gjorde att sjukhuset gick upp i stabsläge. Det innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget och vidtar nödvändiga åtgärder.

Ett större it-problem drabbade samtidigt journalsystemet Take Care, som används av alla akutsjukhus, utom S:t Görans, och många vårdcentraler.

– Det är en allmän seghet i systemet med journaler. Det finns rutiner för detta så verksamheten fungerar men det blir segt. Det tar tid, sade Erik Berglund, pressansvarig på region Stockholm.

Pågick i timmar

Vid 16-tiden var dock it-systemen i gång igen, med en viss eftersläpning på vissa håll enligt Berglund. Klockan 18 hävde också Karolinska i Huddinge sitt stabsläge.

Under de timmar som störningarna förekom dirigerades ambulanstransporter om från Huddinge till sjukhuset i Solna. Även ett tiotal planerade akuta operationer flyttades, uppger Bo Albertsson, pressansvarig på Karolinska universitetssjukhuset. Samtidigt var väntetiderna för patienterna längre än vanligt på akuten.

Inom sjukhusen användes reservrutiner, däribland vissa manuella åtgärder.

– Patientsäkerheten har upprätthållits och det har fungerat väl, hävdar Bo Albertsson.

Uppstod samtidigt

Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning (RSSL) samlades för att följa utvecklingen och har fortsatt beredskap under torsdagskvällen.

Vad som orsakade it-störningarna är oklart, men enligt Karolinska verkar nätverksavbrottet röra sig om ett hårdvaruproblem. Problemet med Take Care uppstod samtidigt.

– Det har inte varit i samband med någon uppdatering så vi vet inte riktigt vad som har inträffat, säger Erik Berglund.

Beredskap inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.