Foto: SLL / SVT

”Jag blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) menar att ansvaret för det dåliga avtalet delas av både politiker och tjänstemän.

– Jag blir jätteupprörd. Förbannad, säger Anna Starbrink (L), med anledning av landstingets avtal där ett par strumpor kan kosta 6.000 kronor.

SVT: Men kunde man inte räknat och sett att de här konsekvenserna skulle kunna bli en följd av avtalet?

– Ja, såhär i efterhand tycker jag att det vore bra om man tänkt på det innan man skrev avtalet. Nu står vi här med konsekvenserna och det är mycket olyckligt.

Avtalet togs fram av förvaltningen, och sedan fattade de borgerliga allianspolitikerna beslutet om avtalet i hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2014.

SVT: Är det några ansvariga som skött sitt jobb dåligt?

– När man får ett sådant här avtal och måste hantera det så blir jag naturligtvis väldigt besviken och tänker att det är klart att några människor har ansvar för att hantera såhär viktiga frågor som skattebetalarnas pengar. Nu har vi en ny nämnd och en ny förvaltningsledning men jag tycker att man ska gå igenom vad som hände och varför man inte har kvalitetssäkrat upphandlingsprocessen tidigare, säger Anna Starbrink (L).

”Tidigare politiker bär ansvar”

När beslutet fattades i hälso- och sjukvårdsnämnden 2014 var Filippa Reinfeldt (M) sjukvårdslandstingsråd. Och Anna Starbrink lägger över delar av ansvaret på sina företrädare i nämnden.

Är det politikerna eller tjänstemännen som har största ansvaret?

– Jag tycker alltid att politiker har ett ansvar, och att göra den här upphandlingen har ju skett på uppdrag från politikerna i nämnden, så det finns självklart politiker som bär ansvar. Flera av de politiker som satt i nämnden 2014 och var ansvariga finns inte kvar, så några av oss nya får nu ta städa upp i det här, säger Anna Starbrink (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.