Christer Hedberg i Sigtuna har sett klocktornet varje dag i under sitt vuxna liv. Foto: Mattias Lodding/SVT

Grannen: ”Jag saknar det kolossalt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Den historiska klockstapeln som står bredvid Mariakyrkan och Sankt Olofs kyrkoruin i centrala Sigtuna är sörjd och saknad av de boende i området. Under natten till torsdagen brann den ner till grunden.

– Jag bor närmaste granne till klocktornet. Jag har sett det varje dag i mitt vuxna liv... Och jag saknar det kolossalt mycket i den här stunden, säger Christer Hedberg.

Vad betydde det här klocktornet för Sigtuna?

– Det var ett signum för staden helt enkelt, säger Christer Hedberg.

Klockstapeln är från tidigt 1700-tal och brukade ringa två gånger om dagen, vilket den har gjort i 400 hundra år. Men nu har klockorna klämtat färdigt.

– Jag kommer att sakna utsikten, klockstapeln mellan granarna. Men även de otroligt vackra kyrkklockorna. Klangen av kyrkklockorna, som inte går att återskapa vad jag förstår, säger Ann-Charlotte Reuterdahl som är granne till det nedbrunna klocktornet.

Hur branden startat är oklart och polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.