Hör morddömde Esa Teittinen kommentera Högsta domstolens besked. Foto: Brottscentralen/Expressen

Morddömde Esa Teittinen beviljas resning: ”Jag vet att jag inte har mördat någon”

Uppdaterad
Publicerad

Esa Teittinen, 62, har nu beviljats resning av Högsta domstolen efter åtta år i fängelse, dömd för att ha mördat sin vän. Målet ska nu tas upp i Svea Hovrätt.

– Det känns skönt, äntligen kommer sanningen fram, säger Esa Teittinen till SVT Nyheter.

Esa Teittinen dömdes 2010 för att ha mördat sin vän. I december 2009 hittades en man i 70-årsåldern död i ett badkar i sin lägenhet i Solna.

Tingsrätten och hovrätten var eniga om att polisens rekonstruktion och vittnesuppgifter från en kvinna som också befann sig i lägenheten, var tillräcklig som bevisning om att mannen hade dränkts.

– Jag vet att jag inte har mördat någon. Jag har hela tiden haft den tanken att det aldrig har begåtts ett brott. Det är ett dödsfall av alkohol eller annan sjukdom som har gjort det här. Att någon skulle ha mördat någon har jag aldrig haft en tanke på, säger Esa Teittinen när vi når honom på Norrtäljeanstalten där han sitter fängslad.

Nekades först resning

När domen föll tänkte Teittinen aldrig acceptera att han dömts skyldig till mordet på sin vän. Teittinen sökte om resning första gången 2014, men nekades.

Men efter att Teittinen åberopat en ny rekonstruktionsfilm blev beslutet ett annat. Riksåklagaren Anders Perklev fann ingen tvivel om att ett annat utfall, än en resning.

– Jag har gjort en rättslig bedömning och kommit fram till en självklarhet till resning, säger han till SVT.

”Väldigt goda chanser att bli frikänd”

Teittinen går nu bara och väntar på att målet ska tas upp i Svea Hovrätt. Fram till dess kommer hans dagar att rulla på som innan. I fängelset studerar han svenska sedan ett och ett halvt år tillbaka, och resten av tiden läser han böcker.

Hur ser du på chanserna att bli frikänd?

– Jag ser chanserna som väldigt stora. Riksåklagaren har redan lämnat sitt yttrande i januari och han godkände resningen och skrev att om hovrätten hade känt till de här omständigheterna som har visat sig i dag då hade jag blivit frikänd.  Det skulle var väldigt konstigt att han skulle ändra sin åsikt nu i dagsläget, säger han.

Fick inte delta på mammans begravning

Under tiden i fängelset har hans mamma avlidit och han fick inte delta på hennes begravning. Han redan planerat de kommande dagarna ute i friheten, om han frikänns.

– Först kommer jag att hälsa på några bekanta som jag har i Stockholmsområdet. Jag har haft regelbunden kontakt med dem under mina åtta år här. Sedan kommer jag att åka över till Finland och besöka min mor och fars begravningsplats som jag inte har haft någon möjlighet att besöka medan jag har varit här, säger han till SVT.

Vad har dina vänner sagt om resningen?

– Självklart är de jättelyckliga och de har hela tiden trott att jag är oskyldigt dömd, säger Esa Teittinen.

Om det skulle vara så att du inte frikänns, hur ser du på en sådan dom?

– Självklart, då fortsätter jag att kämpa på och ser till att jag blir frikänd. Jag kommer inte att ge mig. Jag är envis och måste kämpa så långt det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.