Jan Emanuel åtalas för skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Förre riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (S) från Norrtälje, åtalades i dag misstänkt för skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Johansson blev känd för allmänheten som vinnare av tv-programmet Expedition Robinson i SVT. Han åtalas i dag vid Gotlands tingsrätt, misstänkt för ekonomisk brottslighet i bolagen Svensk samhällsutveckling och Av egen kraft.

– Jan Emanuel Johansson har anlitat kompetent bokföringspersonal och vi tror inte att det har begåtts något brott. Men om så har skett är det de som skött bokföringen som gjort felet, säger advokat Thomas Bodström, som företräder Jan Emanuel Johansson.

Gjorde vinst på en kvarts miljard kronor

Jan Emanuel Johansson har vid sidan av sina politiska uppdrag byggt upp en vårdkoncern med bland annat ungdomshem. År 2010 sålde han en stor del av sina företag till Frösundakoncernen och gjorde då en vinst på närmare en kvarts miljard kronor.

Han är fortfarande politiskt aktiv, och sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje för Socialdemokraterna. Ytterligare två personer åtalas misstänkta för ekonomisk brottslighet i samma härva.

Välkomnar åtalet

Vice chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten vill inte ställa upp i intervju, men från försvarets sida välkomnar man åtalet.

– Jag är ganska säker på att han kommer att bli frikänd, och att det är något som är bra för honom. Det är viktigt att de här misstankarna  inte fortsätter att cirkulera,  säger Thomas Bodström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jan Emanuel Johansson döms för skattebrott

Mer i ämnet