Foto: SVT

Jan Emanuels dom om bokföringsbrott står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson fälldes i juni 2013 för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Johansson fälldes av Gotlands tingsrätt för att ha bokfört kostnader utomlands utan underlag och för en betalning på en miljon kronor till en okänd mottagare med ett konto i Egypten.

Tingsrätten dömde honom att betala 135.000 kronor i böter, men Jan Emanuel Johansson överklagade.

Nu visar det sig att Jan Emanuel Johansson har dragit tillbaka sitt överklagande och den 17 januari i år avskrev hovrätten målet i ansvarsdelen. Däremot yrkade Johansson fortfarande på att han skulle befrias från att återbetala försvarskostnader i tingsrätten.

Åklagaren menar att det saknas tillräckliga skäl att jämka återbetalningsskyldigheten på det sätt som Johansson yrkat men att en jämkning med en tredjedel kan vara rimlig och att Johansson därmed ska betala 135.000 kr i försvarskostnader.

Sitter kvar mandatperioden ut

I november förra året meddelade Johansson att han inte ställer upp för omval till kommunfullmäktige i Norrtälje, men sitter kvar mandatperioden ut.

Jan Emanuel Johansson äger flera fastighetsbolag och är också delägare och rådgivare hos assistansföretaget Frösunda, som driver verksamheter inom personlig assistans och stöd och service.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.