• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den heta ordväxlingen mellan Jan Emanuel Johansson och klimataktivisten Josefin Eidrup Dahlberg. Foto: SVT

Jan Emanuels ilska mot trafikblockaderna: ”Ni är en skam för miljörörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Tio klimataktivister häktades i onsdags efter att ha deltagit i trafikblockader på bilvägar i rusningstrafik utanför Stockholm. Jan Emanuel Johansson, fd riksdagsledamot (S), försökte tidigare i år lyfta bort en aktivist från vägen vid en liknande blockad. Nu möter han Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för organisationen Återställ Våtmarker som ligger bakom klimataktionen.

– En liten grupp människor som beter sig som fullständiga idioter har förstört vad miljörörelsen har byggt upp i rykte under decennier, säger Jan Emanuel till Josefin Eidrup Dahlberg.

Hon är presstalesperson för Återställ Våtmarker, som under året har genomfört flera klimataktioner där de har blockerat bilvägar i rusningstrafik. De vill förbjuda torvbrytning från utdikade våtmarker, för klimatets skull.  

– Återställ våtmarker är vanliga människor som går ut på motorvägarna för att makthavarna inte har agerat i paritet med den enorma klimatkatastrof som vi befinner oss i, säger Josefin Eidrup Dahlberg.  

Under fredagen genomförs rättegång för en häktad klimataktivist från Återställ våtmarker.

Se mer av Jan Emanuel Johanssons och Josefin Eidrup Dahlbergs möte i SVT Play.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.