– Trots att Kanakuri faktiskt är den första japanska deltagaren i de Olympiska spelen är han ganska okänd i Japan, säger regissören Tsuyoshi Inoue.

Japanskt filmteam tar över Stockholms stadion

Uppdaterad
Publicerad

Japanen Shiso Kanakuri bröt maratonloppet i Stockholms-OS 1912, något som gav upphov till den seglivade myten om japanen som försvann. När japansk tv nu storsatsar på en historisk dramaserie om landets relation till de Olympiska spelen genom tiderna så är Shiso Kanakuri en av huvudpersonerna.

Hundratals statister i tidstypiska kläder från början av 1900-talet har intagit Stockholms stadion, både läktarna och löparbanan. Allt för att återskapa starten av maratonloppet i Stockholms-OS 1912.

Vädret är dock inte lika varmt som det var i Stockholm söndagen den 14 juli 1912 när maratonloppet skulle avgöras. Av de 68 startande löparna så bröt hälften loppet i den tryckande hettan.

Myten om ”den försvunna japanen”

En av dem var Shiso Kanakuri från Japan, som när han gav upp bjöds på saft och bulle i familjen Petrés villaträdgård i Sollentuna. Problemet var att innan Kanakuri åkte hem till Japan så glömde han en sak – att registrera att han brutit loppet. Därav myten om den försvunna japanen.

Inför att sommar-OS ska arrangeras i Tokyo 2020 är ett stort japanskt filmteam på plats i Stockholm för att göra en tv-serie som ska skildra Japans relation till de Olympiska spelen. Serien sträcker sig fram till 1964, då spelen också hölls i Tokyo, och Shiso Kanakuri är en av huvudpersonerna.

Unik person

– På den tiden när Kanakuri åkte till OS i Stockholm fanns inte ordet ”sport” i Japan. Begreppet ”att motionera” existerade inte, säger huvudregissören Tsuyoshi Inoue och fortsätter:

– Trots att Kanakuri faktiskt är den första japanska deltagaren i de Olympiska spelen är han ganska okänd i Japan. Men även om han var ganska okänd var han en mycket unik person, han var den första som sökte sig utåt, tog sig ut från Japan, säger Tsuyoshi Inoue.

Lärde ut andningsteknik

Dramaserien kommer att gå på Japans motsvarighet till SVT en gång i veckan under nästan hela 2019 och väntas få en publik på 20-25 miljoner tittare per avsnitt.

Så hur känd är då Kanakuri i Japan? Skådespelaren Kankuro Nakamura som spelar Shiso Kanakuri är 36 år.

– Folk som är yngre än jag vet inte mycket om honom förutom de som håller på med löpning och marathon. Men de som är lite äldre fick alltid höra hans namn vid idrottsundervisningen och lära sig att man ska andas in två gånger och sedan andas ut två gånger när man springer, säger Kankuro Nakamura.

Känd i Sverige

Enligt regissören Tsuyoshi Inoue var en stor anledning till att välja Shiso Kanakuri som huvudkaraktär att han var förhållandevis känd här i Sverige.

– När vi var här tidigare för att göra research inför inspelningen blev vi förvånade över att folk ofta nämnde ”japanen som försvann”. Vi tyckte att det var ganska spännande att det fanns en person som var nästan okänd i Japan, men folk vet vem han var i ett annat land, säger Tsuyoshi Inoue.

Kom tillbaka 55 år senare

Historien om Shiso Kanakuris maratonlopp i Stockholms-OS slutade dock inte 1912. 1967, nästan 55 år senare, återkom Kanakuri till Stockholms stadion, inbjuden för att avsluta sitt avbrutna lopp. När han gick i mål basunerade Sven Jerring ut historiens längsta maratontid:

”54 år, 8 månader, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.