Det blir en 50-metersbassäng, en mindre undervisningsbassäng och en plaskdamm. Foto: Illustration: AIX arkitekter Visa alla (4)
Visa alla (4)

Järva får utomhusbad för 230 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna hoppas att badet, som ska stå klart om två år, ska leda till ökad simkunnighet i området.

På Järvafältet precis vid Eggeby gård kommer Stockholms stad att bygga Järvaområdets första utomhusbad. Anläggningen kommer att innehålla en 50-metersbassäng, en mindre undervisningsbassäng på 12,5 meter och en plaskdamm för de yngsta barnen.

– Framför allt riktar sig badet till de som bor i Järvaområdet, men jag hoppas ju naturligtvis att även övriga stockholmare tar sig hit, säger Emilia Bjuggren (S) som är idrottsborgarråd i Stockholm.

Öppet under sommarlovet

Om den politiska processen rullar på som den ska, kan det första spadtaget tas under nästa år. Tanken är att badet i första hand ska vara öppet under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Ett av syftena är nämligen att barn och ungdomar ska kunna gå i simskola här på sommalovet.

– Tyvärr är simkunnigheten betydligt lägre i Järva än i andra delar av Stockholm. I det här utomhusbadet kan vi bedriva simskola men också ge besökarna möjlighet att plaska, leka och vänja sig vid vatten, säger Emilia Bjuggren (S).

Klart sommaren 2019

Järvabadet beräknas stå klart till sommaren år 2019. Byggkostnaden uppskattas landa på 230 miljoner kronor – mycket pengar för ett bad som bara kommer att vara öppet tre månader om året.

– Ja, det är mycket pengar men det är en jätteviktig investering som också har en social betydelse för Järvaområdet. Även om andra projekt tillfälligtvis kommer att behöva skjutas upp så ryms den här satsningen inom vår långsiktiga budget, säger Emilia Bjuggren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer