Visa alla (3)
Visa alla (3)

Järvas discgolfare kastar i motvind

Uppdaterad
Publicerad

Efter nära tio år av diskussioner går staden vidare med planen på en stor interreligiös begravningsplats på Järvafältet. Begravningsplatsen innebär tusentals gravplatser – men också döden för Järva discgolfpark.

Säsongen är i full gång på Järva discgolfpark, en av de främsta anläggningarna inom sporten. Men spelarna kastar i motvind. Stockholms stads planer på att bygga en begravningsplats vid Granholmstoppen närmar sig verklighet.

– Det måste finnas bättre alternativ än att ta en brukad, vacker plats som har skapats under 20 år, som bara ska förstöras och göras till en död plats, säger Tommy Bessner, styrelseledamot i Järva discgolfpark.

Stort behov av kistplatser

Det finns ett stort behov av gravplatser kring Järva, inte minst för kistgravar, eftersom många av de boende i området är muslimer eller har andra trosuppfattningar där kremering inte är tillåtet.

Rinkebybon Mohamed Hagi Farah anser att det är hög tid att gå från diskussioner till handling.

– Vi kan inte vänta längre och inte veta var i Stockholmsområdet vi ska hamna. Vi behöver en plats dit våra nära och kära kan komma och besöka oss.

Till och med i onsdags ställdes förslaget ut, vilket är det sista steget innan stadsbyggnadsnämnden fattar sitt beslut. Kritikerna på discgolfparken har nu samlat in över 7.000 underskrifter i en protestlista.

Staden ska ta till sig av de synpunkter som kommer in, men att placera begravningsplatsen någon annan stans är inte aktuellt enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det är en central samhällsservice och det föreslagna läget är den plats där det är minst problem. Så enkelt är det.

”Inga utrymmen kvar”

Begravningsplatsen ska byggas i etapper i så kallade “begravningsöar” inom ett relativt orört landskap, enligt Stockholms stad. Planen är att discgolfparken ska kunna finnas kvar i minst fem år, men det tror inte Tommy Bessner på.

– De lägger i stort sett beslag på hela den yta som discgolfparken ligger inom. Dessutom vill man anlägga höga murar och pratar om att främja rekreation. Jag tror snarare att man tar död på rekreationen. Det finns inga utrymmen kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer