Jasmina har lämnat livet som prostituerad. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Jasmina lyckades ta sig bort från livet som prostituerad

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av alla som arbetar som prostituerade i Stockholm gör det ofrivilligt. Det menar Anna Sander som driver stödorganisationen Talita och som mött många som säljer sex i Stockholm. Och hon får medhåll av Jasmina som själv brukade sälja sex.

– Att sälja sex var toppen av isberget. Nu när jag ser tillbaka på det så ser jag att jag var helt förstörd, säger hon.

Som 25-åring började Jasmina, som vi kallar henne, att jobba på massagebordell i Österrike. En tid senare hamnade hon i Stockholm och här fortsatte hon att sälja sex. Hon berättar att jobbet slet hårt på psyket.

– Prostitution passade mig bra för det höll mig borta från människor. Jag hade inte kontakt med någon och jag hade inga känslor men man kan inte leva för länge utan att känna någonting.

Stödorganisationen: ”Männen måste sluta vara tysta”

Stödorganisationen Talita söker upp personer som befinner sig i prostitution. Enligt organisationens grundare Anna Sander har drygt 40 personer ingått i Talitas rehabiliteringsprogram som bland annat innefattar skyddade boenden, samtalsterapi och framtidsplanering sedan 2012.

– De allra flesta män är trots allt inte sexköpare och väldigt många håller med om att det är fel att betala för att få tillgång till en annan människas kropp. De måste våga höja sina röster och säga vad de står för. Om män inte var så tysta hela tiden hade vi kommit så mycket längre, säger hon.

Hör Jasmina berätta om livet som prostituerad i videon

Behöver du hjälp att lämna prostitution?

Är du fast i prostitution eller utsatta för annan form av våld – kontakta följande nummer för att få hjälp.

Polisen: 11414

Mikamottagningen: 08-508 25 501

Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se

Köper du sex eller utsätter andra för våld – kontakta följande nummer:

KAST: 020-220 440

Välj att sluta: 020-555 666

Stockholms län har en handlingsplan för att bekämpa våld: HÄR kan du läsa om denna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.