Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skrapans grannar mot sexköp: ”Ingen man ska få köpa en våldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Skrapan är ett av Stockholms landmärken och inhyser förutom affärer och barer även närmare 480 studentlägenheter. I fjol uppmärksammades byggnaden dock för något helt annat – omfattande sexhandel.

– Om vi inte gör något så möjliggör vi ju sexhandeln, säger Alice Wästberg som varit med och startat gruppen Skrapans grannar mot sexköp.

Under 2020 sjösatte polisen i Stockholm den mycket uppmärksammade ”Insats Torsk” riktad mot sexhandeln i Stockholm.

Efter spaning slog de bland annat till mot ett flertal studentlägenheter i bostadshuset Skrapan på Södermalm och i media rapporterades det om att studenterna bodde grannar med en av Stockholms största lägenhetsbordeller.

Efter tillslagen valde därför flera av de boende att engagera sig mot sexhandeln i huset.

– Ingen man ska få köpa en våldtäkt, säger Agnes Attling, som bor i Skrapan.

Följ grannarna i Skrapans kamp mot torskarna – i videon

Detta är lägenhetsbordeller

Sexhandel som bedrivs i lägenheter har ökat i takt med ökningen av andrahandsuthyrning. Detta kallas lägenhetsbordell när det sker systematiskt – ofta med flera personer i samma lägenhet.

När polisen upptäcker prostitution i lägenheter informeras både hyresvärd och fastighetsägare. Om de inte får stopp på sexhandeln kan både hyresvärden/fastighetsägaren åtalas för koppleri.

Det är olagligt både för privatuthyrare och fastighetsägare att hyra ut bostäder där det bedrivs prostitution. Påföljden kan bli böter eller fängelse.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.